[操作疑難] Rebuild Raid 1 之後DATA無哂... 求救

琴晚小弟買左隻SSD番黎裝WINDOWS, 將D LIBRARIES指哂去一隻HDD到(前RAID 1 MEMBER),後來為穩陣起見加番另一隻HDD(前RAID 1 MEMBER),REBUILD番個RAID 1。
點知BUILD完之後發現D LIBRARIES既 DATA無哂,上網SEARCH過話REBUILD唔會DELETE DATA...
D DATA都幾重要,請問有冇方法救番??

琴晚小弟買左隻SSD番黎裝WINDOWS, 將D LIBRARIES指哂去一隻HDD到(前RAID 1 MEMBER),後來為穩陣起見加番另 ...
DantiumW 發表於 2012-4-3 01:59

你用Raid卡行Raid 1定MB 行raid 1?

無backup咩?

無backup咩?
albert_ma 發表於 2012-4-6 17:29

有人話RAID1=Backup嘛
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 78&pid=27226688

kmb3av188 發表於 2012-4-6 17:42

raid 1 變算係一個backup呀

raid 1 變算係一個backup呀
tommykwan222 發表於 2012-4-6 18:12

係呀,唔係點解樓主拎唔返data呀...

家用真係1:1最好

一日改既野/檔案唔多,所以一個星期做一次1:1,就算死硬碟都唔會唔見好多野

kmb3av188 發表於 2012-4-6 17:42

哈哈... 見到個主題我第一時間也是 想這樣回覆

你用Raid卡行Raid 1定MB 行raid 1?
炎冬 發表於 2012-4-6 16:17

MB RAID 1...

無backup咩?
albert_ma 發表於 2012-4-6 17:29

無呀... 小弟膚淺,其實都以為RAID 1 即係自動BACK UP左...

係呀,唔係點解樓主拎唔返data呀...

家用真係1:1最好

一日改既野/檔案唔多,所以一個星期做一次1: ...
kmb3av188 發表於 2012-4-6 19:48

我衣家重裝WINDOWS 7之後都用番內置個BACK UP做FULL BACK UP去另一個HDD。
想問問師兄呢個內置BACK UP係咪已經足夠? 我見幾簡單易用。
我以後(暫時)都唔會再用RAID啦,有時貪果少少速(RAID 1)或者所謂既安全(RAID 0)搞到自己一身蟻!!
衣家SSD都已經好快。