[操作疑難] (真心求教) 關於hdd ssd backup 與安裝問題

1. 用ghost backup 成個window,
點解backup完..再disk to disk ..會開唔到機?
之前爬過文..d ching 話因為2隻hdd  硬件 唔同左.
所以唔能夠咁樣clone..我點先可以1個ghost備份 變成萬用.裝落任何1部機 or hdd 都得?  

2. ssd 裝window 7... 果個系統備份100mb 係咪裝埋入ssd 最好?
因為我買ssd 前. ..hdd內已經 裝左window.個系統備份100mb 存在於hdd 內
我裝window 落ssd 果陣..佢原來會用番hdd 果個系統備份100mb ..唔會再裝多次
原來 1個 系統備份100mb 會share 於2個window?

3.如果我想format 左隻hdd..即係只行1個ssd window.
咁果個系統備份100mb 可唔可以format 埋去? 可以點將佢整番入ssd 度?

問住咁多先..多年黎既問題..好想有人解決 唔該
可能有好多concept 錯左..求ching 詳教

DISK TO DISK
HDD TO SSD 我用GHOST 係可以開到機

WINDOWS 7

DISK TO DISK
HDD TO SSD 我用GHOST 係可以開到機

WINDOWS 7
hkbpc 發表於 2013-5-8 17:33

咁果個系統備份100mb 係點樣clone?
我只係backup 左個window  系統備份100mb 哩1part 要咪要clone 埋先開到機?
ching 我記得你.thankyou!

DISK TO DISK 就是成隻 1 份抄1份

你PARTITION 先至係分區

//GOOGLE 番來
Windows Vista(含Windows 7 / 2008)後,安裝時大都會自動產生100MB的分割區

使用Ghost Disk to Disk大家最常犯的毛病 => 沒手動將第一個分割區調為100MB

DISK TO DISK 就是成隻 1 份抄1份

你PARTITION 先至係分區
hkbpc 發表於 2013-5-8 17:37

hdd 裝win 7 系統本身 分左partition 比系統備份
如果disk to disk 去ssd  咪即係 將ssd 割partition?
ssd 割partition 係咪唔太好?

你可以重裝,
如果想沿用 舊有既野
你可以照disk to disk ,之後搬走哂d野 之後
隻設 c (system) 100gb, D (BACKUP)
再之後去 禁開始 ,執行(姐係空白位 打 diskmgmt.msc)

就會出左磁碟機管理
將你D : 右鍵 -->刪除磁碟區

之後去 C: 選擇延伸 ,按下一步,就會 將D : 刪除左既空間COMBINE 至 C:

小心處理資料

如果你係用Disk to Disk, 應該係無問題的
如果係用Partition to Partition, 咁你要做番同原來的partition format出黎, 然後set 番Active

PS: 頭100MB係Windows system reserved的, 主要用黎作bitlocker用途, 如果現在同將來都唔會用,其實無乜作用

如果你係用Disk to Disk, 應該係無問題的
如果係用Partition to Partition, 咁你要做番同原來的partition f ...
cyrus_ho 發表於 2013-5-8 17:46

(  咁你要做番同原來的partition format出黎, 然後set 番Active )
哩句唔係好明..sorry ching

我之前講得唔清楚, partition format -> partition layout, 咁會易明D

假如你咦家有兩個partitions
Harddisk
Volume 0 - System Reserved 100MB
Volume 1 - System OS 40GB

咁你做Ghost 之前要人手分番個partition出黎先可以做到partition to partition的動作, 之後仲要將volume 1 set 做active

我之前講得唔清楚, partition format -> partition layout, 咁會易明D

假如你咦家有兩個partitions
Harddi ...
cyrus_ho 發表於 2013-5-8 18:02

(咁你做Ghost 之前要人手分番個partition出黎先可以做到partition to partition的動作)
你意思係..將VOLUME 0  果100MB 用人手 拎出黎? 拎去邊
我爬過文..又睇過書..都無哩D 實際情況可供參考
麻煩你了CHING