[操作疑難] 我想問RAID-1係咪完全等同如兩隻碟抄相同資料?

我有D大量大體積檔案想封存,之後唔會成日再用

我想分開兩隻硬碟,for backup

我唔想D檔案分開抄兩次

如果我set兩隻硬碟用RAID-1,抄完所有檔案,再拆番出來

個結果係咪完全等同於我抄兩次?

hardware 來講,係,因為raid 響hardware 層面己經做左

software raid 來講,會係raid degraded

hardware 來講,係,因為raid 響hardware 層面己經做左

software raid 來講,會係raid degraded ...
凌天羽v 發表於 2014-2-25 03:50

software raid不能直接ACCESS到 FILE?

software raid不能直接ACCESS到 FILE?
wongcc2006 發表於 2014-2-25 12:59

可以

可以
KinChungE 發表於 2014-2-25 13:16

你見到人地用synology 救raid 1 hdd 果種死去活來法咁都叫做可以?

degraded 情況係要加番hdd 去build 番的,否則用幾小時後會變成raid crash 然後出現好多不可預知情況

你見到人地用synology 救raid 1 hdd 果種死去活來法咁都叫做可以?

degraded 情況係要加番hdd 去build 番 ...
凌天羽v 發表於 2014-2-25 15:35

純綷read data係冇問題

我有D大量大體積檔案想封存,之後唔會成日再用

我想分開兩隻硬碟,for backup

我唔想D檔案分開抄兩次

如 ...
kwanchuntat 發表於 2014-2-25 00:37

完全唔係你諗咁簡單, RAID 1 要兩隻一齊行, 你拔走一隻一段時間, 再駁回來, 最少都要 rebuild, Rebuild 2TB 可能都要超過 24 小時.
你 backup 用 FreeFileSync 呢類軟件就掂啦, 佢會比對後只抄有變動的資料.
又可能隨時拔走~

完全唔係你諗咁簡單, RAID 1 要兩隻一齊行, 你拔走一隻一段時間, 再駁回來, 最少都要 rebuild, Rebuild 2 ...
lordvalkyrie 發表於 2014-2-25 17:20

其實我只係懶唔想分兩次抄,兩隻碟抄完都會拆番出來保存,之後D檔案如無意外都唔會再郁

即使之後再開都只係開其中一隻,唔用RAID-1,都唔得?

其實我只係懶唔想分兩次抄,兩隻碟抄完都會拆番出來保存,之後D檔案如無意外都唔會再郁

即使之後再開都 ...
kwanchuntat 發表於 2014-2-25 17:29

你 concept 無錯
我試過用 AMD 底板 SB 750 chipset RAID 係 work
底板 Raid 1 x 2 (1T+1T for OS) > 拆一隻出黎放入第部機 > Boot 到 windows
Data 唔會因為拆 Raid 1 而爛

回復 9# misaki83

離題一問,如果好似樓主咁做,第日要更新備份,但隻碟仲有資料,RAID controller會點處理,無視資料照rebuild定會停咗唔做?