回覆 10# TH30
雖然就係咁講, 不過當部電腦中左毒應該係內置果啲HDD死先
所以外置HDD先無事 好少聽內置果啲未死反而死外置果啲先

怕唔怕都好, 私人野我一唔會放係雲度(大陸又好, 外國又好)
你local有兩分backup其實都夠, 只怕火災之類 ...
myricky 發表於 2016-7-28 13:43

"私人野我一唔會放係雲度"

absolutely agree !

放百度雲唔係大陸政府看咁簡單
vv123 發表於 2016-7-28 13:21

everyone sees it

回覆 13# pc1668
放係網路上都係為方便...要安全都係自已起番隻NAS

回覆  pc1668
放係網路上都係為方便...要安全都係自已起番隻NAS
hkunknow 發表於 2016-7-28 16:56

Yes, nowadays setting up a personal cloud/storage server is so easy.   For non-demanding home user, any popular entry-level NAS will get the job done.

"私人野我一唔會放係雲度"

absolutely agree !
pc1668 發表於 2016-7-28 16:51

相放上雲一般無問題
又唔係閃卡

resize 50%
節省 upload 時間
只是用作最後一重保險 , 防 total lost

只怕無晒相/video

via HKEPC Reader for Android
hkcleanhome 發表於 2016-7-28 13:39

買HDD backup幾份, 唔好全部放哂屋企, 一火災total loss.
每五至十年分批更換.

其實, 睇你肯唔肯花錢咋