[技術討論] 關於 05 同 C4 嘅疑問

見到有 CHING 問 C5,我先醒起三年前淘咗隻二手 HDD 返嚟,當時已經出 05 C4 黃警,啱啱拎嚟再 check 吓,發現佢 05 C4 值三年來都冇變過。
講吓隻 HDD 點用,買返嚟開頭係俾母親大人錄電視同 B 返啲佢 miss 咗嘅劇,後來出咗部 myTV Super 我就拎返嚟做臨時儲存,同埋俾老婆工作用(佢部 NB 個 SSD 唔夠位用,好多時要插住外置盒嚟做嘢),使用頻率都算高,基本上開機就會開埋個盒。
再講返 05 C4,我理解係先有 C5,用 HDD Regenerator 或同類方法掃完就會變 05 C4,而 05 C4 係因為有 bad sector 而 remap 咗去備用 sector,所以你就算再 full scan 都唔會出現 bad sector,因為已經 remap 咗,直到備用 sector 用完,再有新 bad sector 咁黃警就會變紅警。我呢個理解啱唔啱?有錯請指正,Thanks~!!
(補充)如果我理解冇錯,咁 05 C4 如果一直冇惡化都係維持黃警,咁使用上係咪等同一個正常 HDD?

PS:淘 HDD 本來都已經有最壞打算,同埋都預咗賣家會將使用時間之類啲數值會清零,但最好笑係佢清零之餘冇 format 個 HDD,上手個 WinXP 仲喺度,連啲相、 QQ 記錄都有…

(補充)如果我理解冇錯,咁 05 C4 如果一直冇惡化都係維持黃警,咁使用上係咪等同一個正常 HDD?
奶茶走甜 發表於 2017-6-30 21:23

完全無錯,大把師兄HDD有05,到而家仲健在照常用緊,不過會唔會突然死就好難講。

回覆 2# harryytm

THX~!
我見好網上好多唔同講法,有啲講到世界沒日咁,但我就正正常常用咗咁耐,所以都唔知邊個真

回覆  harryytm

THX~!
我見好網上好多唔同講法,有啲講到世界沒日咁,但我就正正常常用咗咁耐,所以都唔 ...
奶茶走甜 發表於 2017-6-30 22:12

每個人對硬碟個要求都唔同,我自已嘅標準就係,放重要野嘅硬碟唔可以有05;而放唔重要野嘅硬碟就有05都無所謂,個數值無增長就可以。

好似話要睇埋05C4臨界值