[技術討論] 格式化一隻5TB到底要幾耐...

行Full format 行左兩粒鐘先1%

係External HDD來 係咪有事

Seagate 5TB, 估計係Archive碟(疊瓦式)
非必要唔好俾咁多野佢做 好易死
好地地點解要full format?

好地地點解要full format? ...
KinChungE 發表於 2017-7-4 11:02 PM

N年前傳承下來的(好/壞)習慣
凡置新碟我自己都習慣 fill 一次才安心

N年前傳承下來的(好/壞)習慣
凡置新碟我自己都習慣 fill 一次才安心  ...
TH30 發表於 2017-7-4 23:09

+1

等緊樓主做完白老鼠後來報告用左幾耐至可以完成Format。

行Full format 行左兩粒鐘先1%

係External HDD來 係咪有事
hing8420 發表於 2017-7-4 22:11

唔應該行Full format,想睇下成隻碟有冇壞應該用Tools行Full Scan,兼且要可以Mon住佢行到邊同Real Time速度

"係咪有事"  
實有事

當佢平均寫入150MB/s,5TB大約9小時多啲啦,2hrs得1%係好慢。

full format 一隻 internal 3TB HD. 我估依個年代無人會咁做. 你還要full format的是一隻external 5TB 的.... USB2.0? USB3.0? eSATA ? 乜OS, 本身個USB port支援高速 device ?

如果USB 3.0 HD 每秒約8XMB...
差吾多係咁多時間喇....