[操作疑難] Windows 7內置Raid 0 洗完機開唔返個raid

Windows 7內置Raid 0 洗完機開唔返個raid
我用D trial software check過入面D file係齊道
但個D software要拎file出黎就要收錢
有無辦法整到
唔該各位大佬

1. 比錢
2. 換過隻唔洗比錢嘅
3. 用自己方法搵開心版

得罪講句, 點解會信Win7個內置豆泥Raid? 莫講話洗機後認唔返, 就算正常使用都會無故自動broke開, 早年大量用家在官方forum求援都無解決到, 最後不了了之, 我都係當年苦主之一.

若果D file係重要, 唯有俾錢.

題外話, Win7個內置backup都係好豆泥, 個別一/兩個誤刪file都仲有能力restore番, 系統碟有咩衫長褲短唔好咁天真以為可以幫你起死回生, 附加功能真係咁強大, 做raid卡及做backup軟件嘅公司一早執晒.

得罪講句, 點解會信Win7個內置豆泥Raid? 莫講話洗機後認唔返, 就算正常使用都會無故自動broke開, 早年大量 ...
arnoldanywhere 發表於 2017-7-6 19:44

宜家知67了

要用也用intel rst rom, 即是bios sata option raid mode
我現在也在試玩raid0 ssd 250gb*2

要用也用intel rst rom, 即是bios sata option raid mode
我現在也在試玩raid0 ssd 250gb*2
testcb00 發表於 2017-7-9 00:36

死底板又係HIGH  HIGH....

得罪講句, 點解會信Win7個內置豆泥Raid? 莫講話洗機後認唔返, 就算正常使用都會無故自動broke開, 早年大量 ...
arnoldanywhere 發表於 2017-7-6 19:44
我都得罪個句
重要嘅資料點會放RAID 0
RAID 0 Data loss機會指數級上升

我都得罪個句
重要嘅資料點會放RAID 0
RAID 0 Data loss機會指數級上升 ...
yjfoeg 發表於 2017-7-9 08:49

指數級上升??? 我GOOGLE好像也是話死一DRIVE DATA全死
什麼為指數級上升? 求指教

有無裝返 irst

指數級上升??? 我GOOGLE好像也是話死一DRIVE DATA全死
什麼為指數級上升? 求指教 ...
testcb00 發表於 2017-7-9 12:02
倒轉黎諗就會明
如果只有一隻碟,咁只要佢唔死就唔會出事;
如果兩碟RAID 0,咁要兩隻碟都唔死先唔會出事;
如果你組四碟RAID 0,咁要全部四隻碟都唔死先無事。

咁你話,RAID 0個危險程度係咪指數級上升