[其他] 好奇一問

一隻大容量harddisk可能有啲多年前寫落嘅data,多年後都無read過,就算個harddisk耐不耐保持通電和加入新data,咁多年前寫落嘅data還可以安全保留嗎?

有通電照計冇乜問題

一隻大容量harddisk可能有啲多年前寫落嘅data,多年後都無read過,就算個harddisk耐不耐保持通電和加入新da ...
timm22 發表於 2017-7-15 21:40

最好定期(一個月左右)做一次延伸自我測試(Extended Self-Test),就咁通電加新Data係無用嘅。

請教師兄,點做Extended self test

google 過 extended self test,好似是chkdsk C: /r   ??

/R              找出損壞的磁區並復原可讀取的資訊
http://evil-ms.blogspot.hk/2010/05/chkdsk.html

請教師兄,點做Extended self test
Vincent2006 發表於 2017-7-16 10:20

Extended self-test係內置喺硬碟/SSD嘅Firmware,只要用工具就可以命令個硬碟做Extended self-test,我自已就慣常用Smartmontools去做Extended self-test,用指令smartctl -t long /dev/pdN就得。

google 過 extended self test,好似是chkdsk C: /r   ??

/R              找出損壞的磁區 ...
timm22 發表於 2017-7-20 23:26

錯!

Extended self-test係內置喺硬碟/SSD嘅Firmware,只要用工具就可以命令個硬碟做Extended self-test,我自 ...
harryytm 發表於 2017-7-21 00:31

thanks 師兄