[技術討論] 想問吓 疊瓦仔&全碟加密...

事源我而家用緊嗰隻backup碟開始唔多夠位
打算喺未來一至三個月入手一隻8TB/10TB

佢會同現有backup碟一樣用VeraCrypt全碟加密
日後賣碟或者壞碟保養嗰陣少啲顧慮

我既問題就係
全碟加密對於disk controller黎講即係全部位都塞滿random data
咁SMR技術既HDD喺呢個情況下都底會點?
無影響? 地獄速度?

btw近年都無乜點留意HDD方面既野
其實有冇8TB/10TB碟係PMR?

咁每次改動起碼需要將成個VeraCrypt volume刪走重抄
疊瓦式當普通資料碟用已經係地獄
用埋crypt就算無更慢都唔會快左

疊瓦式 , 當 燒 cd 機用, no re-write / update

其實有冇8TB/10TB碟係PMR?
peter88625 發表於 2017-7-18 20:54

HGST, Seagate, WD Gold 10TB都係PMR,重係helium添!

事源我而家用緊嗰隻backup碟開始唔多夠位
打算喺未來一至三個月入手一隻8TB/10TB

佢會同現有backup碟一樣 ...
peter88625 發表於 2017-7-18 20:54

如果用VeraCrypt整新partition喺SMR碟, 可以剔快速格式化,咁就唔會全碟Fill Random,不過缺點係人地會知你邊啲位置用過,因為個加密partition未寫入過嘅位置喺隻硬碟上面依然會係零,想解決呢個問題,可以喺寫滿檔案之後將剩餘空間寫入零就得。

如果用VeraCrypt整新partition喺SMR碟, 可以剔快速格式化,咁就唔會全碟Fill Random,不過缺點係人地會知 ...
harryytm 發表於 19-7-2017 15:28

我係會幫hdd做完full format先用嗰種人
雖然普通full format之後加密quick format都得..
畀人知道啲data喺邊呢點我可以接受既
我都係用防君子不防小人既心態去加密

不過#4提到幾隻氦氣碟都係PMR
氦氣碟目前都好似無乜user會直接感受到既缺點
咁我諗我應該會喺呢幾隻入面揀

我係會幫hdd做完full format先用嗰種人
雖然普通full format之後加密quick format都得..
畀人知道啲d ...
peter88625 發表於 2017-7-19 20:39

SMR HDD 做完完整格式化寫入會勁慢,所以千萬唔好完整格式化SMR HDD,寧願你做Extenede Selftest仲有效過Full Format。

SMR HDD做full format閒閒地都要幾日先做完, 甚至慢到幾星期

暫時嚟講,12TB及以下嘅3.5寸HDD,只要避開Seagate就唔會買到SMR

SMR HDD做full format閒閒地都要幾日先做完, 甚至慢到幾星期
KinChungE 發表於 2017-7-22 01:23

真係太慢