[測試] S.M.A.R.T. 既數字無問題, 有意思嗎?

前日買既 HD, 用官方軟件 scan, 出左 Too many bad sector detected.

但係番轉頭即時用 CrystalInfo 睇 S.M.A.R.T. 既數字, 完全無問題, Health Status 係: Good

01, 07 既 raw 都係 0, Health Status 係 Good.

剛剛做完 scan 出哂 bad sector, 點解 S.M.A.R.T. 完全反映唔到出黎?
如果連 官方既軟件都話 太多 bad sector 唔 pass, 而 S.M.A.R.T. 仲係無事, 咁睇 S.M.A.R.T. 有意思嗎?

或者咁講, 係咪 S.M.A.R.T. 顯示有問題, 就一定有問題.
S.M.A.R.T. 顯示無問題, 就可能無問, 亦可能有問題, 當無睇過.

如果係咁, 睇 S.M.A.R.T. 既數字無問題, 仲有意思嗎?

但係如果攞去 jumbo workshop 比人 check, 會唔會只係睇  SMART 無事就唔換?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

除咗官方軟件,一般都會用HD Tune做一次full scan,Bad sector响邊都會睇倒。

除咗官方軟件,一般都會用HD Tune做一次full scan,Bad sector响邊都會睇倒。
wyhui5124 發表於 2017-7-26 09:58

因為前日買完, 插入部機用, 尋日至知有D問題.   
自己衰, 一買番黎無即刻 scan, 只係睇過下 CrystalInfo 既 S.M.A.R.T. 數字.  見 health status Good 就用了.
尋晚行 官方既 scan, 都已經玩到今朝了.
HD Tune 一次, 又要幾粒鐘, 無咁多時間, 最快今晚至知, 聽日至可以去換.
諗住盡快攞去換, 今朝就拆左出黎了.   理論上官方都應該係信自己既軟件多過其他掛.

但最大問題係, 大家成日睇 S.M.A.R.T. 既數字, 如果隻碟 scan 完見到有問題都反映唔到, 咁仲有乜意思?

我當初就係只睇 S.M.A.R.T. 無認真 scan 一次至用, 就出事了.  
一陣睇下 jumbo 會點 check 了, 如果真係只睇 S.M.A.R.T. 就真係玩死.

SMART只係作參巧
SMART failed就9成都真係有事
SMART冇鬧唔代表正常

任何硬碟, 受唔受保都係睇官方軟件測試結果作準
SMART係唔會理

全碟 fill zero 一次
如果真係有事 包你所有bad sector出哂黎

全碟 fill zero 一次
如果真係有事 包你所有bad sector出哂黎
hk11 發表於 2017-7-26 12:00

係, full scan一次

係, full scan一次
macis 發表於 2017-7-26 21:01

Full scan trigger唔到smart改變
雖然樓主已有140 reallocated sector已經可以換新
但係有時間一定fill zero好過full scan

雖然樓主已有140 reallocated sector已經可以換新
但係有時間一定fill z ...
hk11 發表於 2017-7-27 09:10

ching, Reallocated Sectors Count 係 0 喎.
你唔會當左 Threshold 就係掛?

回覆 7# hk11

Full scan trigger唔到smart改變  <- 呢樣係你估既, 定係有根據既?

Read Error Rate, Seek Error Rate 呢D, 應該係唔會理你用乜野方法去 read/seek 都要記低架喎.
所謂 scan, 其實咪即係 low level 既 read, 如果可以有方法 bypass, 咁呢D figure 就更加無意思了.

ching, Reallocated Sectors Count 係 0 喎.
你唔會當左 Threshold 就係掛?
Super169 發表於 2017-7-27 09:30

手機睇漏眼

回覆  hk11

Super169 發表於 2017-7-27 09:35

估?你真係識講笑
我次次都用呢個方法臨過保前舊換新
fill zero的確可以trigger到bad sector轉做reallocated sector
你唔信可以自己google吓