[技術討論] 用2Bay外置硬碟盒+HDD 還是 放入電腦機箱內

1)之前想設立一部2Bay 既DAS 儲存個人資料,因考慮到近期會置入新電腦。 以我情況 我應該買一個  2 Bay DAS 外置硬碟盒+2HDD還是 把所有硬碟3隻硬碟(本身電腦+備份資料的HDD2隻)都放入新電腦的主機內? 考慮因素:壽命 散熱 等...
2)如果一部電腦放3隻HDD 火牛應用多小W才能穩定供電?
3)如果一部電腦放3個HDD 機箱應安裝多小把風扇幫助散熱最理想? 有加強散熱效果的機箱嗎
4)3隻硬碟 用相同牌子 還是不同牌子比較好 ....

1)之前想設立一部2Bay 既DAS 儲存個人資料,因考慮到近期會置入新電腦。 以我情況 我應該買一個  2 Bay DA ...
kin1933 發表於 2017-8-2 08:26

死雞唔係個個Model兩年,平價先係,縱觀平價全部兩年。有5年、3年。

我都同意,死雞只係前排隻3T出事,就一直俾人唱到而家。。。我用咁耐好多隻死雞HDD咩事都無 (wood已touch )

如以backup計,offline backup緊係安全D, 而且唔好搞RAID, 就咁當兩隻外置HDD backup算數!

死雞只係前排隻3T出事,就一直俾人唱到而家antonyhk 發表於 2017-8-2 10:20 AM

相信你年輕。
佢個朵響左好多年。
建議你去腦場訪問吓啲sales推介乜牌子硬碟,自己又用乜牌子硬碟。

1)之前想設立一部2Bay 既DAS 儲存個人資料,因考慮到近期會置入新電腦。 以我情況 我應該買一個  2 Bay DA ...
kin1933 發表於 2017-8-2 08:26

只係backup死雞用2年無所謂

相信你年輕。
佢個朵響左好多年。
建議你去腦場訪問吓啲sales推介乜牌子硬碟,自己又用乜牌子硬碟。 ...
vialli 發表於 2017-8-2 11:53

佢個朵響左咁多年,但佢咁多年都屹立不倒,做知唔係咁簡單,大廠得死雞同WD。
腦場Sales可信度?? 自己做功課好過問佢。
我用左咁多年硬碟,做算3TB果期用死雞都無中雞瘟。WD越賣越貴情況下轉投死雞、東芝。上次買6TB死雞同WD差接近500,都係7x24, NAS版。
最近比隻WD4000FYYZ激到嘔,Crystal disk info C5 C6各1,HD Tune表面掃瞄有紅色格,但官方lifeguard tools smart同quick test都PASS,都唔知換唔換得。
基本上咩牌子都死過碟,WD, HGST, Seagate, Toshiba,備份最緊要,同級數買平便可。

回覆 9# hoho1986
基本上咩牌子都死過碟,WD, HGST, Seagate, Toshiba,備份最緊要,同級數買平便可。
--> Right!