[技術討論] Format 之後仍然有Bad Sector ...

原先係S牌發現DISK 1有Bad Sector, 由500幾開始, 到今日到1659 (大約), 隻碟係米可以丟得?

原先係S牌發現DISK 1有Bad Sector, 由500幾開始, 到今日到1659 (大約), 隻碟係米可以丟得? ...
doubleshot 發表於 2018-1-22 23:43

無論硬碟還是SSD,只係一個裝數據嘅容器,當呢個容器壞嘅時時候,往往要返嘅係放喺入面嘅數據,部裝置本身可以話係壞咗就換。

除非你話$400一個2TB你都買唔起就另計。

無論硬碟還是SSD,只係一個裝數據嘅容器,當呢個容器壞嘅時時候,往往要返嘅係放喺入面嘅數據,部裝置本身 ...
harryytm 發表於 2018-1-23 00:45

我想知道原因啫, 如果有方法救到就用到佢瓜為止, 不過而家睇佢個BS數日日加, 可能入邊有野刮到....

我想知道原因啫
doubleshot 發表於 2018-1-23 01:57

壞磁區數目增長快,好大可能磁頭撞過落碟片,而且持續劃花個碟面,同埋個磁頭就快斷。

壞磁區數目增長快,好大可能磁頭撞過落碟片,而且持續劃花個碟面,同埋個磁頭就快斷。 ...
harryytm 發表於 2018-1-23 02:06

關吾關突然熄機出事?

關吾關突然熄機出事?
doubleshot 發表於 2018-1-23 02:10

同突然熄機無關,多數同老化、供電不穩定或機箱硬碟位避震做得唔好有關。

我曾經試過有把吹HDD嘅機箱風扇變得又嘈又震,再過咗幾日就有隻HDD突然死亡。

我覺得試下先修復,然後再系果個地方,起一create 1個大小小partition,  永久吾用果個partition, 我覺得會減少番發機會

我覺得試下先修復,然後再系果個地方,起一create 1個大小小partition,  永久吾用果個partition, 我覺得會 ...
bongbong3481 發表於 2018-1-23 08:04

請問師兄有冇好既software推介?scan / repair bad sector

BS 一粒都已經要換啦....仲等.....真係勇士

bad sector係唔會因為format而消失, 最多reallocate
但係過千bad sector, 基本上扔得
過百已經扔得