[購買問題] 細容量OS碟(非SSD)邊隻耐用?

手邊隻Seagate 500GB 7/24行左4年半開始有bad sector
去jumbo網睇左一陣唔識揀(細容量好似冇乜選擇)

WD Blue 500GB 7200rpm果隻
想叫買SSD都唔得

WD Blue 500GB 7200rpm果隻
想叫買SSD都唔得
p805061010 發表於 2018-1-24 20:12

得2.5"咋喎?
Linux 2.6.32嘅SSD support唔知點,費事搏

手邊隻Seagate 500GB 7/24行左4年半開始有bad sector
去jumbo網睇左一陣唔識揀(細容量好似冇乜選擇) ...
roytam1 發表於 2018-1-24 17:11

中央田賣3.5"最細1TB,500GB唔賣。

中央田賣3.5"最細1TB,500GB唔賣。
harryytm 發表於 2018-1-25 13:33

我知呀,所以唔知點揀好
其實data响依幾年間都冇乜增長過,係細file多左。

買返雞。
細容量我認為純粹人品問題,技術咁成熟既野其實都好穩陣。
我又有隻500GB 3.5雞,做過幾年C drive再做幾年BT到依家都未有問題。

買返雞。
細容量我認為純粹人品問題,技術咁成熟既野其實都好穩陣。
我又有隻500GB 3.5雞,做過幾年C drive ...
Man@MFHK 發表於 2018-1-25 13:46

我隻雞05/c5/c6已經非0,基本上都要急換。

今日去左珍寶用307買隻1TB新雞就算。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我隻雞05/c5/c6已經非0,基本上都要急換。

今日去左珍寶用307買隻1TB新雞就算。 ...
roytam1 發表於 2018-1-25 23:51

用 -f brief -f hex,id會易睇啲
要hide serial number可以加埋-q noserial

用 -f brief -f hex,id會易睇啲
要hide serial number可以加埋-q noserial
harryytm 發表於 2018-1-26 00:05

舊版smartctl唔食-f hex.id

舊版smartctl唔食-f hex.id
roytam1 發表於 2018-1-26 00:24

hex,id喎
裝返5.42睇真係無