[購買問題] 隻外置2T壞左, 諗住買隻internal 2T 行裸做backup , 有無咩推介?

師兄姐好,

早幾年買左隻隻WD My Passport Essential 2T backup 啲相, 抄左野入去後, 無長插, 用唔過20次, 早兩日攞出黎再backup, 竟然就咁壞左, 超癈!

宜家諗住買隻internal 2T 取代行緊既1T, 跟住隻1T行裸做backup , 有無邊隻型號推介?

另1T 現時有3個partitions, 到時隻新2T 我會間2個partitions, 有無咩方法抄data 過去最好? 初步我諗住先駁住2隻hd, format好新HD後, 就咁copy 過去後, 再拆走舊果隻1T, 著翻windows 後就改翻drive letter, 跟住先用裸HD插座format 隻1T 再做backup , 咁樣有無大問題會出現同埋要留意咩? 多謝指教!

師兄姐好,

早幾年買左隻隻WD My Passport Essential 2T backup 啲相, 抄左野入去後, 無長插, 用唔過20次,  ...
a_chai 發表於 2018-2-3 13:03

Toshiba

我都有諗過東芝,真心平,不過唔知穩唔穩陣。

另睇好多人都話3t 無2t 果啲咁reliable, 係咪真?

我會做三個 back up,
1. external hard disk,
2. 主機的第二隻 hard disk.
3. 二號机的 hard disk.
冇理由連本 file 4 個 copy 全部死哂。

冇理由 ...
eddychoy04 發表於 2018-2-3 18:19

嘩,4個copies 咁多,相同片太多太大,太高成本,我兩個copies 都夠啦

師兄姐好,

早幾年買左隻隻WD My Passport Essential 2T backup 啲相, 抄左野入去後, 無長插, 用唔過20次,  ...
a_chai 發表於 2018-2-3 13:03

HD本身唔用最易壞, 裸插HD當internal用

冇理由連本 file 4 個 copy 全部死哂
eddychoy04 發表於 2018-2-3 06:19 PM

有冇offsite副本?

有冇offsite副本?
TH30 發表於 2018-2-5 12:49

External hard disk is off site, (off machine).

HD本身唔用最易壞, 裸插HD當internal用
zoin0000 發表於 2018-2-5 12:40

我一直以為少用會長命啲添????