[操作疑難] 4TB Harddisk 噪音問題

以前我用開2TB Harddisk for NAS
最近買咗隻4TB  但發覺佢比起原本個幾隻Harddisk 嘈好多
大概係咁既聲(要開大聲少少): https://www.youtube.com/watch?v=MDJ3diVZ4Fc

究竟係而家既4TB HDD 係嘈少少 定只係我用緊呢隻HDD先係咁?

TOSHIBA會噪

你 CHECK 下舊果隻係咪得 5400RPM

回覆 2# goodboy123

之前既NAS:
3隻7200 RPM
1隻5900 RPM

而家換咗隻7200 RPM HDD -> 新4TB HDD
亦都試過只行舊個3隻HDD -> 冇youtube個種聲
所以先想問問各位咁樣係咪正常

呢隻報$960 ,正想扑鎚,睇黎可以pass, 謝分享

買Seagate HDD啦,Seagate係液態軸承龍頭,Seagate一向都靜。

當然,越大容量內藏越多隻碟,噪音亦可能越大。

TOSHIBA會噪
goodboy123 發表於 2018-2-4 15:27

Toshiba係IBM血統,20年前IBM HDD一直噪音已經好大。

舊既NAS 有2隻係Toshiba 2TB (DT01ACA200)
但又冇咁既情況 所以先好奇係咪所有4TB 會嘈少少

舊既NAS 有2隻係Toshiba 2TB (DT01ACA200)
但又冇咁既情況 所以先好奇係咪所有4TB 會嘈少少 ...
bbc1834997 發表於 2018-2-4 18:38

其實點解唔直接寫埋個HDD 型號?MD04ACA400?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=219&tid=2345820
前兩年已經有師兄問過東芝隻4TB係咪咁吵耳
東芝本身就比較嘈, 尤其係MD~MG就靜唔少(但貴)
要靜唯有買WD 或者死雞,或者買低轉數

我有隻 WD gold 4 TB, 原全唔覺得噪。
在机箱內, 篕上是完全聽唔到聲,

但幾年前裝隻死雞裝得唔好, 就聽到類似的達達聲, 是 sata 線接觸唔好導致,試下換絛 sata 線睇下點。
又或隻碟有事。