[技術討論] 有無高手試過自己換harddisk底板救壊harddisk

如題,同埋想知道係咪一定要同型號版先可以換?e.g. 1TB version 換落 500G version可以嗎?

如題,同埋想知道係咪一定要同型號版先可以換?e.g. 1TB version 換落 500G version可以嗎? ...
bearbrick722 發表於 2018-2-24 23:24

無Backup?

無Backup?
harryytm 發表於 2018-2-24 23:31

yes

因爲係好耐無run既external harddisk,其實無想過會死

yes

因爲係好耐無run既external harddisk,其實無想過會死
bearbrick722 發表於 2018-2-24 23:33

換PCB要同型號同出廠日期仲要換埋EEPOM先得。
仲有唔建議買external ,買硬碟盒/Docking加內置HDD仲好。

仲有唔建議買external ,買硬碟盒/Docking加內置HDD仲好。 ...
harryytm 發表於 2018-2-24 23:35

而家已經有NAS RAID 1 行緊

而家已經有NAS RAID 1 行緊
bearbrick722 發表於 2018-2-25 00:01

RAID 1不是Backup只能當係一份,見得太多人行RAID 1兩隻同時壞,要RAID 1 + Offline Backup先至算係有1份Backup

認同樓上ching講法。我都岩岩經歷完RAID 1兩隻同時冇電到。

我都有一隻舊HDD想換版,係淘寶可以搵到岩既底版但未知去邊搵人換埋粒chip

仲有唔建議買external ,買硬碟盒/Docking加內置HDD仲好。 ...
harryytm 發表於 2018-2-24 23:35

如果不救data, 只要用返隻碟, 可以不換EEPOM嗎 ?

多年前試過壞2Tb 在Windows突然消失, 無運行聲音
用同牌子2TB, 拆sata板去壞HD開機見得返。
抄走所有File 之後format
換交返sata板, 去代理保修

如果不救data, 只要用返隻碟, 可以不換EEPOM嗎 ?
raym123 發表於 2018-2-26 18:23

贈你一句:隻碟唔值錢,只有Data最值錢