[操作疑難] 請問個硬碟係咪就嚟死呢?

前日開始, windows 7 不斷彈呢個 alarm 出嚟,第一次見,好驚
講緊嗰個 HHD 其實都唔新,所以懷疑係咪就唔掂

求各師兄指點一下發生咩事,如何處理,謝謝大家
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

前日開始, windows 7 不斷彈呢個 alarm 出嚟,第一次見,好驚
講緊嗰個 HHD 其實都唔新,所以懷疑係咪就唔 ...
dearkaki 發表於 2018-2-25 10:43

先用HDtune 睇下smart有咩warning  

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

用HDtune 睇下smart有咩warning   

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone
p0486 發表於 2018-2-25 11:04

唔好用HDTune,用CrystalDiskInfo好啲

如果CrystalDiskInfo話良好, SMART 無事.
但BIOS 話SMART 有事, 咁需不需要理佢?

如果CrystalDiskInfo話良好, SMART 無事.
但BIOS 話SMART 有事, 咁需不需要理佢?
pikpikpik 發表於 2018-2-25 11:25

BIOS話得HDD S.M.A.R.T.有事已經壞得好嚴重,而且CrystalDiskInfo亦唔會出良好。

BIOS話得HDD S.M.A.R.T.有事已經壞得好嚴重。
harryytm 發表於 2018-2-25 11:31

事關我塊主板好多年,新HDD 無幾耐, 佢又話SMART 有事, 唔知係咪塊板開始壞?

事關我塊主板好多年,新HDD 無幾耐, 佢又話SMART 有事, 唔知係咪塊板開始壞? ...
pikpikpik 發表於 2018-2-25 11:34

你咁問答唔到你,Post嗰隻HDD嘅S.M.A.R.T.上嚟睇下仲實際

唉.....

噚日用HDtune check 到約 75% 時,出現幾個紅格,就停喺度,才發現電腦已 detect 唔到個 HHD,睇嚟正式玩完

睇下今日返去再 detect 先,謝謝各位大佬教路

不要再scan 隻 hd, 用 CrystalDiskInfo 睇 smart 好了,
你有 backup 了吧, 冇就要即抄, 防佢除時消失

人哋叫你去睇smart你就走去scan,咁自走炮你唔使上黎問啦