[操作疑難] os 行 raid5 危唔危。

回覆 1# yowi

你要記住, 你玩咗RAID 5之後個single point of failure就去咗RAID controller度, 假如有日個controller死咗, 無人敢肯定你可以rebuild得返個RAID group (我有朋友就係死响呢樣嘢手上, 佢用hardware RAID添, 好多有紀念價值的相無哂),  如果你build RAID係想無咁易死的話我唔suggest你咁用, 做足啲backup實制好多呀師兄....

回覆 3# yowi

我強調的係風險, 你都識得講RAID 1可以單隻直讀, 但RAID 5係唔可以, 如果你只係怕死機先用RAID, 我唔覺得build RAID 5加大storage係好方法....

回覆  yowi

你要記住, 你玩咗RAID 5之後個single point of failure就去咗RAID controller度, 假如有日個c ...
k_dash 發表於 2018-3-8 10:13

學我一次買 3 張 RAID CARD 就沒有問題了。

都 定時 backup 啦....

cant run raid10 becoz need 1 ssd for win for web browsing.
ps* raid1/5 are truecrypted to protect that ssd from steal thing to www.
yowi 發表於 8/3/2018 09:58

都 定時 backup 啦....

回覆 1# yowi

視乎用咩野方式運行。目前好多人用MDADM行呢啲野。

如果唔係CRITICLA SYSTEM唔可以停部機,我覺得OS做RAID1或者RAID5冇乜意思,定其做IMAGE BACKUP重好,
比我就四隻做RAID0,有乜事就倒番個IMAGE落去。