似係牛問題

無錯之前隻牛是有老化問題最差情況時是每天死一次機,攪到raid卡都死咗,所以已經換了第二隻 ...
pure_water 發表於 2018-11-25 22:08

ANTEC HCG 定NEOECO

隻牛 應該係 hd 殺手!

其實你用乜牛, 插咗D乜入隻牛, 插咗幾多隻HD,

已經換咗牛(之前是antec neo吧,唔是好記得,現在用緊隻後備fsp),但換咗都是咁出errors,兩隻有問題的hdd在同一排線上,在同一排線上仲有個fan controller,我都想對調排線試下,但我又怕整死其他hdd。

電腦入面仲有另外四隻hdd+2隻ssd 都正常,系統都穩定

看似是有特定事件先出error,hdd本身好似冇事,現在rebuild完,hdd都未有問題,只是間唔中會增加 spin retry count,仲未搵到原因

自己覺得可能是:
1) mini sas to 4sata  8087 cable有事 (因兩隻牛都有事,所以覺得最大機會是佢)
2) 火牛果條排線有事
3) 火牛有事
4) 有野漏電
5) 其他未諗到

ps: hdd出了smart errors 有冇辨法reset? 是不是一定要拿去代理,雖未過頭七,但我估店舖唔會換比我吧.....

已經換咗牛(之前是antec neo吧,唔是好記得,現在用緊隻後備fsp),但換咗都是咁出errors,兩隻有問題的hdd ...
pure_water 發表於 2018-11-27 17:24

一般user冇得reset
未過頭七梗係直接拎返舖換啦

回覆 15# pure_water

將hdd直插底板sata試下睇下spin retry count會唔會加

回覆  pure_water

將hdd直插底板sata試下睇下spin retry count會唔會加
hioohi 發表於 2018-11-28 11:34

試咗, 冇增加

一般user冇得reset
未過頭七梗係直接拎返舖換啦
roytam1 發表於 2018-11-28 11:01

兩隻都是咁喎,舖頭都肯換?

回覆 19# pure_water

會唔會個fan controller出事?