[技術討論] Data Disk 大家會否做full disk encryption?

大家成日都話SSD/HDD一壞就即刻壞
咁大家又會否做full disk encryption,費時壞左搵返保養整的時候泄漏資料呢?
不過壞處係資料一定救唔到

Windows內置的bitlocker encryption夠唔用呢?

回覆 1# hkocx

唔會做encryption(最多都係用zip+password), 做多份backup(google drive and usb), 隻HD用左8-9年,應該過晒保養

大家成日都話SSD/HDD一壞就即刻壞
咁大家又會否做full disk encryption,費時壞左搵返保養整的時候泄漏資料 ...
hkocx 發表於 2019-1-19 21:42

備份檔案嘅硬碟我會用VeraCrypt去做全碟加密,加密演算法我用AES-256,因為用CPU內置嘅AES加速嘅關係,個Copy速度同無加密無分別。

我嘅做法係將吉嘅硬碟用VeraCrypt開全碟加密(快速格式化),然後再Backup啲野入去,而唔係將已有嘅分割區加密。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

備份檔案嘅硬碟我會用VeraCrypt去做全碟加密,加密演算法我用AES-256,因為用CPU內置嘅AES加速嘅關係,個C ...
harryytm 發表於 2019-1-19 23:12

請問下如何隻HD有問題既話d資料救唔救到?

自己野就算啦, 公司用就一定做

其實PC內置硬碟加密係有咩實際用途? 係咪都係避唔到WANNA CRY

其實PC內置硬碟加密係有咩實際用途? 係咪都係避唔到WANNA CRY
hobt4213 發表於 2019-1-21 16:56

就算比人拆(偷) 走個硬盤

人地都讀唔到入面 d資料

主要係保安問題

同防毒無關

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

hobt4213 發表於 2019-1-21 16:56

VeraCrypt掛載嘅時候可以選擇唯讀。

回覆 8# harryytm

如果用內置硬碟, 可以SET到一入WINDOWS唔直接解鎖, 入PASSWORD再掛做唯讀? 因為之前試過用WINDOWS 10 內置果個加密工具, 但係一入WINDOWS就解鎖, 好似無乜作為...(可能我唔識SET), 剩係可以好似樓上位CHING所講防人拆出黎再READ, 不過家用台式機應該好難會被偷嘅機會...

回覆  harryytm
    如果用內置硬碟, 可以SET到一入WINDOWS唔直接解鎖, 入PASSWORD再掛做唯讀? 因為之前 ...
hobt4213 發表於 2019-1-21 21:24

我加密嘅原因係因為硬碟易壞,好多時係突然死連Wipe都無機會,而加密咗嘅話壞嘅時候可以直接拎去代理換,唔怕入面啲數據會比人拎到,除非你set個好弱嘅密碼就另計。