[操作疑難] 請問經常用軟件掃描硬碟會唔會傷到硬碟

用緊一個叫TREESIZE 嘅軟件掃描硬件空間分佈, 如果經常掃晒成部腦, 會唔會傷到硬碟

無大分別

硬碟最怕震
特別如果你住上車盤或者鄰居係裝修狂人
你最好做好防震

用緊一個叫TREESIZE 嘅軟件掃描硬件空間分佈, 如果經常掃晒成部腦, 會唔會傷到硬碟 ...
gy9251 發表於 2019-1-21 17:58

WinDirStat做到類近嘅野,但佢係自由軟件/開放源碼(GNU/GPL v2)
https://windirstat.net/

用緊一個叫TREESIZE 嘅軟件掃描硬件空間分佈, 如果經常掃晒成部腦, 會唔會傷到硬碟 ...

我覺得磁碟重組先傷硬碟,以前話bt 都傷(但我半信半疑,因為有人長期bt ,硬碟仍健在)

我覺得磁碟重組先傷硬碟,以前話bt 都傷(但我半信半疑,因為有人長期bt ,硬碟仍健在) ...
bongbong3481 發表於 2019-1-21 20:36

我就咁睇,磁碟重組最多都係傷硬碟一次,但唔做重組而啲檔案碎得好嚴重,就每次讀嗰啲碎得好嚴重檔案都傷硬碟,你會揀邊樣?

我就咁睇,磁碟重組最多都係傷硬碟一次,但唔做重組而啲檔案碎得好嚴重,就每次讀嗰啲碎得好嚴重檔案都傷 ...
harryytm 發表於 2019-1-22 09:33

我會用ext4 file fomat, 我os 的partition, 4年幾沒重組 過, file 連續比率過90%。  另外,公司d機,好多年都吾重組,hard disk 仍然健在,我覺得普通ntfs or fat32 吾重組都影響不大,最多感覺沒咁舒服

我會用ext4 file fomat, 我os 的partition, 4年幾沒重組 過, file 連續比率過90%。  另外,公 ...
bongbong3481 發表於 2019-1-22 12:37

Windows基本上自動排程重組

via HKEPC Reader for Android

computer1975 發表於 2019-1-22 16:37

補充:WIndows內置磁碟重組係會做空間重組,另外唔會重組大於64MB嘅檔案碎片,原因係重組大於64MB以上嘅碎片效能提升不多,基本上Windows內置嘅重組已經非常夠用。

computer1975 發表於 2019-1-22 16:37

如果用排程,可能要吾關機 。  或者邊重組,邊用電腦。

我好耐好耐以前,win98 2000時候,迷信重組硬碟會加快讀寫,都經常重組,因為hard disk吾大,時間吾耐,後期發覺重組完沒咩特別感覺,都沒咩重組。

放心用, 硬碟唔係你想像中咁矜貴的, 只係做下TREESIZE掃瞄下又點會傷到佢