[操作疑難] 2-3TB個的3.5" 硬碟你地會點處置?

2-3TB個的3.5" 硬碟你地會點處置?

用一個4BAY裝又好似好曬個NAS

doubleshot 發表於 2019-1-23 00:17

- Clone個OS落去做後備
- 裝Linux
- 用喺放 CloneZilla 整出嚟嘅 OS Image
- 做 SnapRaid嘅Parity Drive
- 買個USB Dock當流動碟
- 用Storage Spaces行Simple spaces當暫存Drive
- 用Veracrypt做全碟加密裝愛情動作片
- 用Veracrypt做全碟加密然後幫重要資料Backup放入保險箱
- HKEPC 2手區拍賣
- 送比我做上面我想做嘅野

無問題就放左佢啦

想要3tb

准備換曬8TB,順手換埋Raid卡,過幾日張卡到,會有十幾廿只2TB/3TB多出來,咁多都唔知點搞,

via HKEPC Reader for Android

Get rid of these small capacity hdds as soon as possible (go to 2nd hand market).  And upgrade to 6 - 8TB.

准備換曬8TB,順手換埋Raid卡,過幾日張卡到,會有十幾廿只2TB/3TB多出來,咁多都唔知點搞,

via HKEPC R ...
101monster 發表於 2019-1-25 12:37

用黎Offline backup 囉
二手又唔值幾多錢

btw 你諗住入邊隻8tb? 我都諗住換哂4隻3tb 走

用緊hgst 8tb, 128mb cache

有4隻2tb, 2隻2.5 1tb, 2隻3tb, 的資料有位抄曬入去nas後, 都無乜用了

回覆 7# shun1204

仲有幾只4TB都打算退役代替2TB做 Offline backup , 12只3TB完全冇用處。
邊只平買邊只,已買左6只8T豬做RAID5, 打算遲嘀買多6只起多組,
不過東芝真係幾吵,其他牌子如果减價可能會轉。

doubleshot 發表於 2019-1-23 00:17

最岩用來BT
同埋做OFFLINE BACKUP