[其他] 新買 hdd 嘈過舊果隻...

用開嘅東芝 3tb 壞左,聽你地講, 3tb hdd 好易壞,所以決定今次畀多些小,買個 4tb hdd 用,就走左去中田買左個東芝 4tb,後來見到張單寫住型號係 md04aca400 ,駁好晒一用,就覺得好鬼嘈!直情唔使睇硬碟燈,都知道隻 4tb 幾時做緊野!唔好話夜晚,就算日頭都覺得佢好嘈!舊果隻東芝 3tb 係好鬼靜,平時係乜聲都聽唔到!我以為今次買左隻壞野,用 hdd 軟件 check 佢,又完全冇警告,屬於正常... 真係太嘈,睇怕又要再畀錢買過第二個牌子...

回覆 1# water668

me, 部1bay synology,  用東芝 3tb 普通版7200RPM 24*7
,好靜, 唔熱,唔慢.  

toshiba 4tb 點解唔買md04aca400E,呢個E model先係企業版,
(N model, 都算係企業版), both 5yr warranty.

Desktop / Enterprise 價錢近乎無分別.

無E, 無N, =普通版,我買咗兩隻,死晒,  warranty內
補錢換晒企業版,用落分別好大.

回覆 2# rollingboat

諗住用開東芝,用落都覺得 ok,咪求其隻 4tb 用,其實都係冇乜研究下亂咁買,係中田個收銀妹畀我,估唔到咁鬼嘈。
順便問下 ching,你果隻有個 e 字尾嘅東芝 4tb,係咪好靜,用起上黎,會唔會聽到「咕嚕咕嚕咕嚕咕嚕咕嚕咕嚕...」,因為我真係要再買過一隻,唔係會畀個 hdd 嘈到我癡線,thx!

回覆 3# water668

如只用toshiba計,  3tb / 4tb嚟比較.

4tb確實係嘈過3tb好很多.

另如用4tb嚟比較6tb/8tb, 咁4tb又靜好多.

利申:toshiba 3tb, 4tb, 6tb, 8tb,   放兩部NAS24*7服役中.
還是3tb最靜.

Desktop只用SSD, 另加一隻老爛殘,smart花晒嘅
2.5" 7200RPM 500gb HDD 做主力PC.

東芝 3TB 係三碟六磁頭 (3*1 TB),而 4TB 係五碟十磁頭 (5*800 GB),自然會較嘈

回覆  water668

me, 部1bay synology,  用東芝 3tb 普通版7200RPM 24*7
,好靜, 唔熱,唔慢.  

toshiba  ...
rollingboat 發表於 2019-1-27 11:33

E係512e咁解,唔係代表企業版。

Storage Products (HDD) | Toshiba Electronic Devices & Storage Corporation | Asia-English
https://toshiba.semicon-storage.com/ap-en/design-support/partnumber/storage-products.html

唔該Google下啲資料有無錯先出Post,唔好亂解一通Post啲錯嘅野上EPC,唔會用你好多時間
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  rollingboat

諗住用開東芝,用落都覺得 ok,咪求其隻 4tb 用,其實都係冇乜研究下亂咁買,係中田個 ...
water668 發表於 2019-1-27 11:48

東芝/HGST 都出名嘈因為同樣出自IBM血統,另外E版係代表512e而唔係代表Enterprise。

Toshiba型號代號,MG係大容量企業版,MC係企業雲端版、MD係一般資料用硬碟、DT係桌面或影片串流用硬碟。

我都睇到黑人問號, E=企業版?????????
要企業版, 一定係買MG 開頭

我都睇到黑人問號, E=企業版?????????
要企業版, 一定係買MG 開頭
Baggio3go 發表於 2019-1-28 03:05

我喺你樓上答曬全部代號解釋