[購買問題] 備份大量資料用乜外置HDD(OR方法)好?

新手一名

FILE 2-30萬個
備份大約8-15TB左右

我原先不想插電
於是我用了個外置2.5 SEAGATE 5TB....
結果現在LOAD資料開始有問題....(心寒)

於是今次要買外置3.5 8TB 
窮買住一個先

[購買問題]8TB 外置 HDD 買邊隻好
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

帶出街先至買外置硬碟,屋企用應該買Dock加內置硬碟,USB 3.0嘅Dock已可以用盡HDD嘅速度,仲有啲USB Dock行USB 3.1 Gen 2連SSD嘅速度都扯得盡。

我個人鐘意HDD好似以前遊戲機啲帶咁,好方便可以換嚟換去。

以前吾識買外置HD, 之後用落好多先發覺好多外置硬碟抄寫大量FILES, 個HD會好熱, 40度+ 要額外用把風扇吹住至得; 如果俾我再買, 我會買個STARDOM個種, 再買3.5 HD放入去, 抄成晚, 個溫度都係30度

我原先不想插電
結果現在LOAD資料開始有問題....(心寒)
ahyu 發表於 2019-1-27 11:42

Why ??

I'm using Seagate 2.5" 5TB portable (we all know that it's a kind of SMR hdd) for backup, very stable.

我有個插電嘅 Buffalo 1TB 仲係死雞內膽 用咗五年

Why ??

I'm using Seagate 2.5" 5TB portable (we all know that it's a kind of SMR hdd) for backup,  ...
pc1668 發表於 2019-1-28 15:22

我也不明白
我叧一個4TB完全沒有問題....

帶出街先至買外置硬碟,屋企用應該買Dock加內置硬碟,USB 3.0嘅Dock已可以用盡HDD嘅速度,仲有啲USB Dock行 ...
harryytm 發表於 2019-1-27 15:19

謝謝師兄
我完全不在行
但我會參考的^^
有時間一定研究

咁多資料買隻NAS啦!

新手一名

FILE 2-30萬個
備份大約8-15TB左右

我原先不想插電
結 ...
ahyu 發表於 2019-1-27 11:42

行Linux 的 NAS (QNAP / SYNOLOGY)... 我都係用來放下唔重要的資料..
存放重要資料, 我主力都係用番windows, 行番NTFS.

搵部舊的i7 Laptop + (DAS) 5 Bay HDD enclosure = NAS