[操作疑難] 請教, 有關死雞SMR 碟嘅問題

之前都知SMR 碟會跌速, 但因為舊HDD 有bad sector 所以被逼阻人收爐都要買過隻
HDD 型號: ST3000DM007, 一上機抄file... 唉
隻碟得一個partition, format 完就開始sync
因為source 唔係有bad sector 果隻, 所以唔係bad sector 問題

點解用完個cache 之後會變成咁? SMR 嚟講係唔係正常?
seatools DST pass
換過port 位(on board sata), 甚至換去插左pcie sata card 嘅mobile rack 行都一樣
部機仲俾佢搞到lag lag 地

新年流流搞單咁嘅嘢

Update:
其實......
係唔係直接上代理好d
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前都知SMR 碟會跌速, 但因為舊HDD 有bad sector 所以被逼阻人收爐都要買過隻
HDD 型號: ST3000DM007, 一 ...
Once 發表於 2019-2-5 13:45

有無行過ATTO?
Check過Manual好似支援TRIM,試下行Defrag /L去TRIM一次隻硬碟睇下會唔會好啲。
另外你話用完個Cahce,用咩方法用完個Cache?

睇完圖都睇唔出有咩問題
DST Pass就代表正常
ST3000DM007應該唔係純SMR, 係MTC (部份PMR部份SMR)
如果一次過寫入大量data, 會lag/freeze係正常
開住機唔理佢一段時間等佢自己排翻好D data會好D

睇完圖都睇唔出有咩問題
ST3000DM007應該唔係純SMR, 係MTC (部份PMR部份SMR)
如果一次 ...
KinChungE 發表於 2019-2-5 19:17

我懷疑樓主曾經Full Format,所以用曬啲 SMR Zone,令隻碟寫入要喺度叠 Track。

我懷疑樓主曾經Full Format,所以用曬啲 SMR Zone,令隻碟寫入要喺度叠 Track。 ...
harryytm 發表於 2019-2-5 19:44

咁大鑊!?

咁大鑊!?
kofz 發表於 2019-2-5 19:46

以下係我對MTC嘅假設:
我假設Seagate MTC嘅HDD會有PMR Zone同SMR Zone,PMR Zone係比隨機寫入用,而SMR Zone 係比連續寫入用,而LBA係虛擬地址同SSD一樣。
因為Fill Format係連續寫入,所以會寫咗去SMR Zone,到寫入正式檔案嘅時候,隻碟因為唔知你Full Format嗰啲位係無用,所以寫入嘅時候會喺度返讀啲無用嘅Data去叠Track,形成寫入速度極慢。
如果我嘅假設成立嘅話,TRIM完之後應該會Mark返啲SMR Zone空白嘅位,到連續寫入嘅時候,個Drive會識直接寫入SMR Zone入面嗰啲空白位置而唔需要叠Track。

以下係我對MTC嘅假設:
我假設Seagate MTC嘅HDD會有PMR Zone同SMR Zone,PMR Zone係比隨機寫入用,而SMR  ...
harryytm 發表於 2019-2-5 20:00

可能唔係, 而係新買翻黎已經大量data放入去

有無行過ATTO?
Check過Manual好似支援TRIM,試下行Defrag /L去TRIM一次隻硬碟睇下會唔會好啲。
另外你話用 ...
harryytm 發表於 2019-2-5 19:06

reboot 完終於行得郁

Defrag /L 無效

用完個Cache <--一開始寫入有過百MB, 之後直線下降去幾MB 甚至幾百KB
我懷疑樓主曾經Full Format,所以用曬啲 SMR Zone,令隻碟寫入要喺度叠 Track。 ...
harryytm 發表於 2019-2-5 19:44

無, quick format only
睇完圖都睇唔出有咩問題
如果一次 ...
KinChungE 發表於 2019-2-5 19:17

即係只可以逐d 逐d 搬?
可能唔係, 而係新買翻黎已經大量data放入去
KinChungE 發表於 2019-2-5 20:34

right
所以有問題?

可唔可以比Task Manager入面你嗰隻HDD嗰頁比你睇?

可唔可以比Task Manager入面你嗰隻HDD嗰頁比你睇?
harryytm 發表於 2019-2-5 21:17

啱啱又抄左d file 入去