[產品資訊] 係咪近來 T記3TB 有缺貨情況?

我問左幾間都話無,其他品牌就有

jumbo連3TB個報價都冇埋,但係amazon大把貨

今日去黃金見到T記3TB價錢遮左,另外記得仲有一兩款HDD個價都遮鬼左。

jumbo連3TB個報價都冇埋,但係amazon大把貨
Kennn 發表於 2019-2-8 21:06

細容量hdd少咗人買‧
amazon果啲可能係賣剩!
遲D會減價都唔定

某程度上3TB係4TB嘅次貨(有時4TB同3TB係一樣碟片數目),又或者係4TB閹割而來(2碟3頭嗰啲),ST3000DM001壞得咁多好大可能係前者,我就認為買3TB無咩著數。
另外Backblaze喺2018 Q3已經開始換走3TB用12TB去取代。

其實好多硬件生產商都會用低階型號嘅形式去處置不良品(包括但不限於CPU/RAM/NAND/HDD),例如生產1TB碟片,過唔到1TB嘅品質測試但過到750GB,嗰片碟片就會被改名為750GB嘅碟片,硬碟廠一直都有p-list呢個工具去隱藏啲壞區,令佢地可以將不良品可以當良品賣,你點scan都scan唔到隻所謂全新嘅HDD實質上有幾多出廠已經有嘅壞區隱藏咗。

係好耐以前嘅harddisk(容量以MB計嗰啲)仲未有firmware同控制器,新買返喺要低階格式化之後先用得,喺碟面個Label會列出所有出廠時嘅壞區,供低階格式化嘅時候要輸入,嗰時多人買硬碟嘅時候都會揀壞區表最短嗰隻,變咗多壞區嘅就賣唔出或者要減價先有人買。

網上圖片:

https://www.worthpoint.com/worthopedia/vintage-micropolis-1373a-72mb-scsi-25-1851760658

https://www.ebay.com/p/Vintage-1988-Microscience-Hh-1060-Hard-Drive-66mb-HDD-Works/707258010#ProductDetails

其實過農曆新年前(一月尾)就已經係冇貨,問舖話只係冇3TB,全場都冇,因為代理冇貨,而且已經收左爐

回覆 7# harryytm

但東芝 3TB 普通版係 1TB碟片*3,反而 4TB 就係 800GB碟片*5

回覆  harryytm

但東芝 3TB 普通版係 1TB碟片*3,反而 4TB 就係 800GB碟片*5
eo38cl 發表於 2019-2-9 15:05

東芝DT系列其實出事率都唔低