[購買問題] 家用3.5HDD選擇好似唔多

想買隻HDD,一次過把現在4隻,各幾佰GB既HDD入哂去,只係會放係屋企用,唔會拎出街,但好似大多數都係2.5果D,就算放屋企,而家係咪都多數揀2.5果D?

想買隻HDD,一次過把現在4隻,各幾佰GB既HDD入哂去,只係會放係屋企用,唔會拎出街,但好似大多數都係2.5果D,就 ...
takeoto 發表於 2019-2-12 22:43

買可裝多隻硬碟嘅外置盒,我用緊Century最新嗰隻5-Bay硬碟盒,有獨立開關可以獨立Eject,全部Eject曬會識停風扇。

提提你買硬碟要買一對,一隻平時用,另一隻做離機備份,檔案緊唔緊要都最好要keep兩份,仲要定期用FreeFileSync幫備份碟做同步,除非全部檔案都係可以Download返就另計。

FreeFileSync同SnapRAID都係好用又唔洗錢嘅檔案備份工具,你自已研究下點用。

忠告:救數據好貴,咪俾錢數據恢復公司。

買可裝多隻硬碟嘅外置盒,我用緊Century最新嗰隻5-Bay硬碟盒,有獨立開關可以獨立Eject,全部Eject曬會識 ...
harryytm 發表於 12/2/2019 22:52

硬碟嘅外置盒可能對我冇咩用,因為而家4隻加埋至係1TB多D,諗住用呢幾隻做備份,貫隻4TB抄哂過黎~~多謝你既溫提 就係尋日其中一隻開唔到,今日返黎拿拿聲再試下,而家開到就即刻抄哂出黎先~~

買可裝多隻硬碟嘅外置盒,我用緊Century最新嗰隻5-Bay硬碟盒,有獨立開關可以獨立Eject,全部Eject曬會識 ...
harryytm 發表於 12/2/2019 22:52

多謝CHING,等我研究下先~~~~

硬碟嘅外置盒可能對我冇咩用,因為而家4隻加埋至係1TB多D,諗住用呢幾隻做備份,貫隻4TB抄哂過黎~~多謝你既 ...
takeoto 發表於 2019-2-12 23:03

一個2-Bay USB 3.0 Dock應該夠你用,我有一個專門用嚟將啲檔案抄嚟抄去,用得盡HDD嘅速度。

唔建議買現成嘅外置硬碟,你唔知佢入面用咩HDD,仲有啲廠嘅成日喺個外置盒玩加密,個盒一壞咗想救返啲檔案好麻煩。
另外有啲人就見外置平就買返嚟拆隻硬碟出嚟用。

想買隻HDD,一次過把現在4隻,各幾佰GB既HDD入哂去,只係會放係屋企用,唔會拎出街,但好似大多數都係2.5果D,就 ...
takeoto 發表於 2019-2-12 22:43

你要用 USB 外置? 內置有好多款
外置香港最易見到係 WD MyBook
如果想自己選擇 HDD model,就買 USB HDD docking
另外買隻 2TB / 3TB  內置 HDD 插入去

一個2-Bay USB 3.0 Dock應該夠你用,我有一個專門用嚟將啲檔案抄嚟抄去,用得盡HDD嘅速度。

唔建議買現成 ...
harryytm 發表於 12/2/2019 23:09

我已經用緊呢隻,另外2隻都係3.5的~
咁都係建議買隻外置2.5算?

你要用 USB 外置? 內置有好多款
外置香港最易見到係 WD MyBook
如果想自己選擇 HDD model,就買 USB HDD  ...
觀星是答案 發表於 12/2/2019 23:30

因為唔會出街用,所以諗住貫隻3.5外置會平D,但睇落好似同2.5差不多價~咁不如乾脆買隻2.5算,不過原來4TB要成$8XX...太耐冇留意行程了....

因為唔會出街用,所以諗住貫隻3.5外置會平D,但睇落好似同2.5差不多價~咁不如乾脆買隻2.5算,不過原來4 ...
takeoto 發表於 2019-2-13 00:10

2.5" HDD嘅優勢係只需5V,加個外置盒插USB 3.x直接取電就用得,又或者買啲SATA轉USB 3.0嘅線又得,而且體積細收藏容易,不過現成易買到嘅內置2.5"最大得2TB,容量再大就會厚過9mm裝唔到落Notebook,所以唔多鋪頭會賣。

題外話:前幾日喺旺電一樓$400有找買咗個Century 2.5" USB 3.0盒連3.5"轉換盒,橋接晶片係用ASM1153e,可以方便直插免工具外置硬碟盒,好過癮!
http://www.century.co.jp/products/crinj2535u3.html

2.5" HDD嘅優勢係只需5V,加個外置盒插USB 3.x直接取電就用得,又或者買啲SATA轉USB 3.0嘅線又得,而且體 ...
harryytm 發表於 13/2/2019 00:34

咁睇黎都係簡簡單單買隻2.5算囉

via HKEPC Reader for Android