[操作疑難] 由廠機硬碟clone去另一隻硬碟後不能進入win 10.....求解決方法

我朋友的all in one廠機由硬碟(有多個partition)clone去另一隻硬碟(唔係SSD).....佢原本係win 7升上win 10,用軟件Macrium Reflect 7.2的開機手指clone的.....不過佢廠機得1個sata接駁....所以佢將隻硬碟拆出黎連同新的硬碟係佢另一部PC到clone....但完成後出左Error code 0xc000000e

情況同上圖咁上下....但佢進入藍面時無好似中間幅圖咁有叫佢按F9...只有按F8....同埋不能repair...咩都做唔到想問問要點解決

我朋友的all in one廠機由硬碟(有多個partition)clone去另一隻硬碟(唔係SSD).....佢原本係win 7升上win 10, ...
ttboy-max 發表於 2019-2-21 08:04

之前倒種試過類似情況,ACER 同機型去同機都唔得

冇解,最後要重做隻種解決

你可以CHECK左有冇關左UEFI安全啟動先,
關左之後再倒一次種出黎,再CLONE一次睇睇

之前倒種試過類似情況,ACER 同機型去同機都唔得

冇解,最後要重做隻種解決

你可以CHECK左有冇關左UEFI安 ...
s84292 發表於 2019-2-21 08:39

其實我朋友係換硬碟Clone完放返同一部廠機用....換由隻5400轉換隻7200轉.....唔轉用SSD因為佢要大容量....點check UEFI有無關?係bios睇定win 10內睇....謝謝

其實我朋友係換硬碟Clone完放返同一部廠機用....換由隻5400轉換隻7200轉.....唔轉用SSD因為佢要大容 ...
ttboy-max 發表於 2019-2-21 09:20

BIOS入面睇,叫Secure Boot

CLONE個陣,最好關左先

有部分廠的Secure Boot 係需要你先設定BIOS 密碼先可以更改(關了之後再把BIOS密碼改成無即可)

BIOS入面睇,叫Secure Boot

CLONE個陣,最好關左先

有部分廠的Secure Boot 係需要你先設定BIOS 密碼先可 ...
s84292 發表於 2019-2-21 09:22

但我朋友係唔係原本部廠機clone.....因為得一個sata線位...佢係拆部廠機硬碟出黎再攞埋隻新碟去第二部PC到Clone.....佢CLONE時將第二部PC嘅硬碟全拔走用CLONE軟件製作USB手指開機CLONE......咁原本廠機個Bios設定應該唔影響CLONE碟...係咪呀?🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️

如果是先disk to disk,之後先 resize partitio 應該可以的

廠機係比較麻煩,唔同clone software都有機會影響得定唔得,我自己部Lenovo都係得一個SATA,當年用USB外接隻新SSD,用Acronic True Image(HDD品牌free version) clone過去,完成後熄機裝隻SSD入機內,咁就得咗

如果是先disk to disk,之後先 resize partitio 應該可以的
Jackywongkk 發表於 2019-2-21 10:38

師兄......如何resize partition....佢隻原廠碟有6個partition...其中一個係安裝window.....其他最大果個係recovery.....佢有試過只clone有window系統那個.....唔得.....之後再clone....全部partition clone哂都唔得.....一樣出上面個藍畫面

回覆 8# ttboy-max

都話先 Disk to disk

你 Partition to partition 會漏野,
用Gparted resize

但我朋友係唔係原本部廠機clone.....因為得一個sata線位...佢係拆部廠機硬碟出黎再攞埋隻新碟去第二部PC ...
ttboy-max 發表於 2019-2-21 10:11

有冇USB手指或者外置HDD? 直接DISK TO IMGAE
然後再BOOT機,還原映像去新SSD,咁樣都可以做到DISK TO DISK 效果