[配件] WD 同 Seagate 的外置 HHD 火牛,可通用嗎?

手上有.....兩個牌子的 ext hhd,
1: WD the elements 8Tb
2: Seagate Backup+ 8TB

發現兩火牛讀數好相似(左Seagate,右WD),個插都好似,只係 WD 好似長身少少,唔知可否通用呢?
因 WD 火牛係兩扁腳,Seagate 就係三腳插(水線膠腳嗰隻)
唔知可否完全用「Seagate 三腳插」呢?
謝賜教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

兩隻牛輸出都是12V 1.5A 插針正負極性相同, 可互換使用

兩隻牛輸出都是12V 1.5A 插針正負極性相同, 可互換使用
o2mini 發表於 2019-3-5 08:46

謝謝師兄

兩隻牛輸出都是12V 1.5A >>>呢點明白
插針正負極性相同>>> 請問點睇呢?如何看呢?會有互調既CASE?

BTW,兩隻都係 US AMAZON 訂回來,估唔到不同品牌,個火牛都係同一間廠供貨,仲要有中文添
呢間 APD 係咪好出名、大廠嚟呢?

12V 1.5A右手邊咪有個圖。

謝謝師兄

插針正負極性相同>>> 請問點睇呢?如何看呢 ...
dearkaki 發表於 2019-3-5 10:16

基本要求係 V數相同

A數要等於或大於

電源插頭有好多種

最常見就係 5.5*2.5mm

有時單靠肉眼未必分到

基本要求係 V數相數

A數要等於或於

電源插頭有好多種

有時單靠肉眼未必分 ...
kofz 發表於 2019-3-5 11:15

係囉,我的認識, VOLTAGE 最緊要一樣、A數大都無問題,好彩無錯

但個插頭大細,真係唔識分,睇落就好似樣,但 wd 就好似長啲,唔知有無問題
個人就想「用晒」SEAGATE 個隻火牛,三腳好似穩陣啲、無咁易鬆

係囉,我的認識, VOLTAGE 最緊要一樣、A數大都無問題,好彩無錯

但個插頭大細,真係唔識分,睇落就 ...
dearkaki 發表於 2019-3-5 11:32

A/V相同咪試下

又唔會燒

最多過唔到電

謝謝師兄

插針正負極性相同>>> 請問點睇呢?如何看呢 ...
dearkaki 發表於 2019-3-5 10:16

睇 12V - 1.5A 右邊果幅圖.  負極係外面, 正極係中間... 絕大部份火牛都係呢隻 polarity.

睇 12V - 1.5A 右邊果幅圖.  負極係外面, 正極係中間... 絕大部份火牛都係呢隻 polarity. ...
chpyeung 發表於 2019-3-5 13:44

啊~~~ 原來咁解咖,一直唔知個一串野,原來係有意思既添

基本要求係 V數相同

A數要等於或大於

電源插頭有好多種

有時單靠肉眼未必 ...
kofz 發表於 2019-3-5 11:15

External HDD 基本上都係用 5.5*2.5mm, 但其他電器(如 magic TV) 就多數用 5.5*2.1mm, 內芯比較幼.
留意5.5*2.5mm 的火牛多數可以插入 5.5*2.1mm 的電器, 但相反就多數唔得.