[技術討論] 用咩方法可以強制關閉一個硬碟直到我主動開返佢?

咁做既原因係果隻係一個backup碟, 唔係做backup果陣無必要開啟, 亦為左防止病毒搞佢

為左offline一隻硬碟, 成日要拔插線材係非常麻煩, 就算usb都係, 我枱面已經放左8隻hdd盒, 唔想再加多一隻, 亦無位加
如果建議用抽取盒, 也是行唔通, 因為我無機箱
可能有人會建議用硬碟休眠, 可惜依個功能更垃圾, 有時休眠後我明明無做任何read/write, 休眠都會自行解除

我目前用既方法係, 在bios disable sata, 可惜依個方法唔完美, 因為當電腦通電後, 果隻硬碟一樣全速運行, 只係sata無訊號罷了

既然硬碟休眠可以係通電狀態下完全關閉一隻硬碟, 咁即係用軟件方式完全停止轉動硬碟係有可能做到, 只係差在唔好自動send command去解除

所以會唔會有軟件可以用黎開關硬碟?
又或者係send尋個指令去硬碟就可以? 如果知道係咩指令, 我自行寫program都可以

睇下有冇其他師兄有好提議,我都有相同問題,不過我係用抽取盒手動offline

因為已經一式四份offline backup,但有時怕咁好彩想4隻同步的時候中ransome,依家想NAS加多一份,HDD同步時,NAS關機。
或者zip佢加passwors上cloud

不過我仲買左Power eSATA,手動插線都算方便唔麻煩,平時隻3.5" HDD放入海綿箱。

停轉可以用smartmontools嘅smartctl -s standby,now /dev/pdnn指令做到,又或者可以用smartctl -s standby,nn /dev/pdnn去set HDD Firmware 閒置幾耐自動停轉(入Standby)。
https://www.smartmontools.org/

而Backup我會用VeraCrypt幫新碟做全碟加密先至放檔案入去,密碼唔需要好長,最緊要記到,到要Backup先至Mount,又可以Mount嘅時候選擇Read-only。
https://www.veracrypt.fr/en/Home.html

睇下有冇其他師兄有好提議,我都有相同問題,不過我係用抽取盒手動offline

因為已經一式四份offline backu ...
hkjake 發表於 2019-3-7 16:21

建議用埋SnapRAID去保護啲Backup,研究下啦,好易用。

只可 關硬碟
HotSwap
http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm

開番要 search 新加硬體

淘寶搜索「硬盤 開關」,有前置或後置於機箱,可控制最多四或六個硬碟電源開關賣

停轉可以用smartmontools嘅smartctl -s standby,now /dev/pdnn指令做到,又或者可以用smartctl -s standby, ...
harryytm 發表於 2019-3-7 16:24

用VeraCrypt目的係怕比人偷?

smartctl -s standby,now /dev/pdnn
見你句command有standby依個字, 咁係咪即係同硬碟休眠一樣, 有read就會醒?

建議用埋SnapRAID去保護啲Backup,研究下啦,好易用。
harryytm 發表於 2019-3-7 17:00

本來我隻硬碟係用黎freefilesync mirror我電腦入面檔案每日的變動
而依D檔案分佈係幾隻唔同硬碟中某幾個folder

咁其實我係咪可以將依隻硬碟轉成用SnapRAID, 取代freefilesync呢?

畢竟無理由再買多隻碟, 去校驗電腦入面+backup碟兩份相同檔案吧?
咁樣又好似安全過頭+工作量上升 (要做一次freefilesync, 又要再做一次SnapRAID)

windows10 有得hotswap unplug停左隻碟

via HKEPC Reader for Android

本來我隻硬碟係用黎freefilesync mirror我電腦入面檔案每日的變動
而依D檔案分佈係幾隻唔同硬碟中某幾個 ...
3ldk 發表於 2019-3-7 18:52

SnapRAID做唔到Keep舊版本檔案,FFS可以,睇你邊樣重要啲。