另外如果我想加多隻Hdd,係咪要係底板搵多個sata插先得?

via HKEPC Reader for Android ...
boston1972hk 發表於 2019-3-8 14:24

另外又想問,我買左隻硬碟係咪又要買個支架?因為我舊Hdd同隻ssd都另外有野支持住佢,隻硬碟應該唔包,螺絲都要買?
即我我要買
1)硬碟
2)sata線
3)硬碟接機箱果件parts
請問啱唔啱?

via HKEPC Reader for Android

blank smart log
need a new hard drive. very lucky to get to this long hrs.

回覆 11# boston1972hk

個支架跟機箱的,冇咗的話攞住舊的去新高登搵下有冇得配,冇螺絲就買埋
底板有多一個SATA port?

差不多了,遲些開機時會檢查磁碟,有機會開不到,如不是系統碟拔掉後可正常開機

回覆  boston1972hk

個支架跟機箱的,冇咗的話攞住舊的去新高登搵下有冇得配,冇螺絲就買埋
底板有多一 ...
smoke_cheese 發表於 2019-3-11 06:49

Sata橙黃色那一個可以嗎?請問有無簡單一點的clone硬盤教學,我一陣出去賣hdd,請問有無推介?3-4T都可以

Sata橙黃色那一個可以嗎?請問有無簡單一點的clone硬盤教學,我一陣出去賣hdd,請問有無推介?3-4T都 ...
boston1972hk 發表於 2019-3-11 11:09

1.可以
2.你想換嗰隻硬碟是否安裝有Windows定係只是存放資料? 如果只是資料碟可簡單對抄就得,而clone系統碟就可參考隔離「固態硬碟」板置頂文章 https://www.hkepc.com/forum/view ... 210&tid=1734688

1.可以
2.你想換嗰隻硬碟是否安裝有Windows定係只是存放資料? 如果只是資料碟可簡單對抄就得,而clone系 ...
eo38cl 發表於 2019-3-11 12:03

這不是系統硬碟,但很多軟件遊戲及Google photo同步也是這硬盤,對抄會不會找不到路經?所有野用唔到?謝師兄幫拖

是不是對抄完之後,用什麼操作改變個drive個 “X: ”已經用得?format 有沒有要注意嘅地方?

硬碟買左啦,未夠膽開工 東之mg04

請問這代表硬碟要換嗎?睇唔明

boston1972hk 發表於 2019-3-8 12:17

公司DM01平均 1萬9至2萬3就死,用左3萬1差唔多la

當HD抄File好慢好慢其實都差唔多死