[操作疑難] 關於修復資料嘅少少問題

事原隻hdd抆完出嚟插返就認唔到,我就好奇咁將佢轉磁區,轉完就知自己領嘢!之後我用修復軟件修復返,奇怪點解3tb hdd佢會掃到6tb資料?同埋我未format,係咪即係佢只係del左個分割表?買返隻新copy返就可以?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

where is the smart log

事原隻hdd抆完出嚟插返就認唔到,我就好奇咁將佢轉磁區,轉完就知自己領嘢!之後我用修復軟件修復返,奇怪點 ...
micchan1986 發表於 2019-3-17 18:55

將佢轉磁區即係點?

將佢轉磁區即係點?
harryytm 發表於 2019-3-18 00:28

本身gpt見無左個代號,又無得俾我改返,轉左去mbr,都係無起色,重新開機變埋做raw

本身gpt見無左個代號,又無得俾我改返,轉左去mbr,都係無起色,重新開機變埋做raw ...
micchan1986 發表於 2019-3-18 01:08

有啲野做錯咗無得返轉頭,點解唔上嚟問咗先?

你而家要做嘅係唔好改隻碟任何野,用TestDisk Scan一次先。
https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

可以嘅搵/買隻一樣容量或更大嘅新HDD將隻HDD1:1 Clone咗先好去試做任何Partition Recovery。
另外easeus data recovery wizard有好多好過佢嘅免費代替品,我會選擇用Recuva。
https://www.digitalcitizen.life/file-recovery-tools-recuva-restoration-softperfect-pc-inspector-diskdigger

有啲野做錯咗無得返轉頭,點解唔上嚟問咗先?

你而家要做嘅係唔好改隻碟任何野,用TestDisk Scan一次先。 ...
harryytm 發表於 2019-3-18 01:41

thx ,今晚返去再試下先

ease掃完果d file,得少部份相開得返,片果d,backup完都開唔返,而家用testdisk掃梗

ease掃完果d file,得少部份相開得返,片果d,backup完都開唔返,而家用testdisk掃梗 ...
micchan1986 發表於 2019-3-18 17:02

做咗1:1 Clone未?未做的話,TestDisk 掃完唔好再做其他嘢,直至1:1 Clone咗先好去試,緊記係用clone個copy去試,冇問題至再係original做。最後要兩套restore data做cross check。

ease掃完果d file,得少部份相開得返,片果d,backup完都開唔返,而家用testdisk掃梗 ...
micchan1986 發表於 2019-3-18 17:02

相同片只要有1%錯都唔可能開得返,你直接Clone完先理

最後佢係掃到兩個partition,但修復又揾唔到個分割表,最後都係放棄
點都好,唔該晒大家