[操作疑難] 到底係張RAID咭有問題定係個Hot Swap Cage有問題....

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
話說早排部機換底板
之前都一直用開張LSI 9361-8i + WD GOLD 10T*8 RAID6

唔知點解攪好部機後再駁番好D HDD就死左隻slot 0(第5格)
slot 0 - 7 = 第5-12格

初頭諗住死左咪拎去代理換,
不過見有時間就拎左隻slot 0去第二部機行WD個check tools先確定一下壞碟
結果行完無問題,我再full format一次都冇問題,
S.M.A.R.T.都好正常,再插去第三部機都係一樣無問題
條SFF-8643 to sata*4都換過slot 0(第5格)都係Failed
咁我就忽發其想張cable個port1同slot 0 hdd換去第1-4格試啦,
結果1-5格都係failed,
既然我已經backup晒成個raid6,
咁我就膽粗粗試下拆左slot 7(第12格),換左隻slot 0去第12格
結果slot 0成功係第12格rebuild完冇error,
之後同樣地我張slot 7果隻插晒1-5格,按左start rebuild無耐已經failed
不斷彈error: Power on, reset, or bus device reset occurred

我google下搵到有人同我有類似既問題,
https://www.overclock.net/forum/320-raid-controllers-software/1245974-lsi-megaraid-9265i-unexpected-sense-pd-3-a.html
佢用ice dock 3*5.25轉4*3.5
我就用Rosewill呢隻
https://www.amazon.com/Rosewill-5-25-Inch-3-5-Inch-Hot-swap-SATAIII/dp/B00DGZ42SM/ref=sr_1_4?keywords=hot+swap+hard+4+drive+bay&qid=1553142794&s=gateway&sr=8-4
搵過市面上唯一得呢隻hot swap case係12cm fan所以揀左佢,

佢個問題係插係ice dock就會出呢個error,HDD直插SFF-8643 to sata*4就無問題
咁我就試下,結果真係直插就冇問題rebuild得好順利...

但我諗極都唔明有咩可能第1-5格一齊壞.....
個問題仲要係第1-5格我直接用SATA cable插底板再插HDD正常到不得了....
硬係插RAID咭就會Fail隻HDD
如果要換Cage有冇邊隻3*5.25轉4*3.5HDD好介紹?

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
話說早排部機換底板
之前都一直用開張LSI 9361-8i + WD GOLD 10T*8 RAID6

唔 ...
inori 發表於 2019-3-21 13:23

iStarUSA Group 3x5.25 to 5x3.5 Trayless Black (BPN-DE350SS-BLACK)

美森 $48.97 哥時入左3隻
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

iStarUSA Group 3x5.25 to 5x3.5 Trayless Black (BPN-DE350SS-BLACK)

美森 $48.97 哥時入左3隻
...
kofz 發表於 2019-3-21 01:55 PM

d hdd熱唔熱 & 個風扇嘈唔嘈?
我試過用2*5.25轉3*3.5,
8cm定9cm fan,
啲hdd 平時都keep住40幾接近50度fulload過50悿

我用Rosewill 12cm fan可以keep到平時3x度,長時間fullload都係4x

d hdd熱唔熱 & 個風扇嘈唔嘈?
我試過用2*5.25轉3*3.5,
8cm定9cm fan,
啲hdd 平時都keep住40幾接近50度fu ...
inori 發表於 2019-3-21 14:26

散熱主要同風扇有關

又要靜又要散熱好

就要自己換個靚風扇

哩種設計因為盡用空間

排得密散熱較弱

平均4X度好正常

再唔係逃隻絕版

lian-li PC-P80NR

全部5.25前面都有散熱風扇

總之要散熱好又要靜

買靚風扇+機箱都買到窮

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
話說早排部機換底板

唔 ...
inori 發表於 2019-3-21 13:23

仲有就係你試下唔行Windows

可能就冇問題

火牛供電 + 供電線材 都有影響
另外SAS/SATA線材 要 < 1m
接Hot plug cage就可能要再短d