[操作疑難] 電腦不能讀取外置硬碟,但電視就得

本來正常使用的外置硬碟,有日在電腦抄片然後插電視播放,之後電腦就再讀唔到,只能在電視睇。

試過chkdsk x: /f /r, 完成後電腦都仍不能正常讀取,有無師兄有方法?

或者有無軟件介紹?但我有幾GB檔案,啲試用版唔夠玩,所以想買個可靠嘅

本來正常使用的外置硬碟,有日在電腦抄片然後插電視播放,之後電腦就再讀唔到,只能在電視睇。

試過chkdsk ...
jacob_1 發表於 2019-3-23 11:14

點樣不能正常讀取? 出 error 定見唔到 files?

拒絕存取

拒絕存取
jacob_1 發表於 2019-3-23 14:01

有無Print Screen可以睇下?

*****存取被拒

*****Win10認到

*****狀態良好

*****檢查正常

*****有權存取

試過chkdsk ...
jacob_1 發表於 2019-3-23 11:14

睇落似係權限設定錯咗,唔係檔案損壞。

試下清除外置硬碟嘅權限設定:
https://thesolving.com/server-ro ... ssions-with-icacls/

請問你部係乜電視?

我幾隻外置+手指都無事,係呢隻唔得

電視係TCL, 試過其他電視都得,不過電視嘅Android無得裝可以做複制嘅檔案總管抄走啲file.

但用OTG插Android手機卻唔得,用唔到手機嘅檔案總管去處理

睇落似係權限設定錯咗,唔係檔案損壞。

試下清除外置硬碟嘅權限設定:

請問你部係乜電視? ...
高登阿伯 發表於 24-3-2019 03:26

入唔到E:, 做唔到takeown

搵個唔識讀 permission 既OS 去試下開,如 Windows PE

用 administrator permission 開 cmd 再 takeown 加 icacls ?
Google keyword: cmd takeown icacls