[開箱] Segate Exos X10 10TB 帶給我一個寧靜驚喜

第一次寫入新高容量HDD係咁靜!!
用過 HGST NAS 6TB, Segate Desktop 6TB, Segate IronWolf 10TB 都需要Full Write幾次先靜

同埋唔知點解:
1. 依家Segate咁慳錢 個Label黑白色 個飛機Exos Logo都無埋 (圖中IronWolf係1+年前買, Exos今個星期買)
2. Exos (5年保) 仲平過 IronWolf (3年保)

10tb 都可以咁講,但12TB起都EXOS系列貴啦

我反而覺得無顏色無公仔先似返隻企業碟⋯⋯
脷申用緊有顏色版EXOS X10,我買果陣仲要三千七,依家變黑白貼紙平千幾抵啦!

我反而覺得無顏色無公仔先似返隻企業碟⋯⋯
脷申用緊有顏色版EXOS X10,我買果陣仲要三千七,依家變黑白貼 ...
Man@MFHK 發表於 2019-3-28 15:15

今個星期係同一個地方同一個價錢買但唔同代理(店無講我沒問)係顏色版LOL
Xander: 黑白版
Synnex: 顏色版
-__-!

今個星期係同一個地方同一個價錢買但唔同代理(店無講我沒問)係顏色版LOL
Xander: 黑白版
Synnex: 顏色版
...
god_snowman 發表於 2019-3-28 23:05

我果隻都係強記代理但係上年買。

Exos 係唔係即係enterprise 版?

想知Exos 12tb鑼絲位同普通傳統硬碟係一樣?
想買佢或東芝12tb

想知Exos 12tb鑼絲位同普通傳統硬碟係一樣?
想買佢或東芝12tb
parnhk 發表於 2019-3-31 00:39

EXOS氦氣盤應該全部都無中間鑼絲位