咩叫被直接損毀外觀?
仔細小小得唔得

講D唔講D....?!
呃 POST !!

留名等睇維修單同相

only Talk ??  冇圖冇真相 !

留名等睇維修單同相
TH30 發表於 2019-3-25 11:04

I suspect OP's hdd has physical damage, no pic uploaded, so far

Hard disk出現接觸不良,交比代理作保養後被直接損毀外觀,現不獲保修

請問有沒有人遇上類似經驗?
該如何處理?

跌錢左事小,但不認同忍氣姑息該代理行為。
如有任何意見、建議,或需要更多此事件資料以解決問題,歡迎提出,謝謝。

更新 2019-03-25 23:01
Hard disk損毀情況如下圖

另外回答一下其他問題
問: 事前有冇影相?
答: 沒有, 但以後再有類似事件, 肯定要影相, 仲要放份當日報紙喺隔離.

問: 邊間代理咁無良? 只可以去消委會投訴喎
答: 相關代理處理維修手法, 可能要去消委會. 而依家呢個case, 我係打算報警, 所以暫時唔開名住.

問: 的確當年好似係C乜S,HDD側邊上螺絲位花左都唔保
答: 類似手法都聽唔少, 正如你所講, 螺絲位花左都當係損毀而保養無效都有所聞.
其他類似受害者, 可以提出黎分享下. 如果可以, 希望能夠糾正此等行業風氣.

問: 咩叫被直接損毀外觀? 仔細小小得唔得
答: 一直保持完美外觀, 甚至連螺絲位都無上過螺絲, 完好包裝送去維修. 結果一星期後話我知隻hard disk有外觀損毀, 保養無效.

額外資料:
大約半年前, 我有同一型號hard disk用左剛剛一年後, 同樣係出現接觸不良(System顯示hard disk發生"重新連接"事件). 由於本身行Raid 6, 所以原本諗住佢無持續都由得佢. 但後來情況愈黎愈嚴重, 就買多左一隻同model直接換, 壞嗰隻就比左代理睇. 結果代理換左隻新(應該係)既比我.

半年後, 我另一隻, 即係上述事件中既hard disk, 係出現同樣情況, 但代理做法就完全唔同.

就今次事件隻hard disk所用到既包裝黎講, 即使故意掉落地, 都好難撞出上圖中既情況. 如果運送途中有損毀, 係唔包保養既, 其實代理拎到返去拆開包裝鍾意點掉爛啲產品都得, 然後話唔包保, 得佢地知, 得佢地睇到. 事前影左相, 都未必可以得到保障.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢張明係撞到,但呢個位撞到都唔應該引致接觸不良,而個樣都估到咩牌子硬碟,而有人收都只係果一兩間,而照師兄講法呢個牌子死亡率依舊高企,唔係果班話靜快穩,非常多謝師兄資料

樓主你係walk in定courier交貨俾代理?

via Nexus Device

寄比代理口同鼻拗

回覆 19# 麥高比

代理上門收件,不過應該都係第三方courier