回覆 20# ACKK

報消委會無用, 如果唔係寄件人責任就直接上門報警直接話損害你財物,警察係咁易都會理下你既

崩左其實冇一間代理會保你喎........

硬碟當然係小心用,你當你係買左硬碟用容既使用權,隻硬碟係借既心態比較好...

硬碟當然係小心用,你當你係買左硬碟用容既使用權,隻硬碟係借既心態 ...
kmb3av188 發表於 2019-3-26 01:33

如果冇盒包好,又冇封好,99%運輸跌成禁
之前有單上門收mon,又係冇入盒,代理話到手mon己爆
但冇相冇片,你咬佢唔入

VxT ... Must !!!
跌成禁...你冇包好 ??

想知師兄有無包好先比速遞,撞到咁傷。

要搵大箱加大量 bubble 紙包好,我上次俾佢地 courier 收都無事。

硬碟當然係小心用,你當你係買左硬碟用容既使用權,隻硬碟係借既心態 ...

問題係你包好左, 完整無缺到代理手, 都難保其後被畜意破壞, 然後話無保.
我亦都唔係第一次做同樣既事, 偏偏今次出事.

運送途中如有損壞就不保, 但又主動提供上門收件.
係運送中途, 定係代理後期做野, 根本無得拗.

回復 27 #ACKK

師兄,老老實實,你下次真係要影好晒相,V乜T 我換過都有十幾隻,我次次做包裝果陣都拍埋片,因為我知道中間如果出咗乜野事,真係口同鼻拗。

所以佢第一次打電話黎 confirm 個 rma 果陣,我已經話埋俾佢知我影晒相,運送中途出咗乜野事,都實 claim 硬你,唔好諗住有免責就無事。

via HKEPC Reader for Android

報警應該要親自上佢CS度報先有用,去差館肯定係耍走你。
同埋應該唔好收返件貨先,留係CS度等你踩上去報警果陣先要佢拎出來。
呢種情況可以構成刑事毀壞,我支持樓主報警。

問題係你包好左, 完整無缺到代理手, 都難保其後被畜意破壞, 然後話無保.
我亦都唔係第一次做同樣既事, 偏 ...
ACKK 發表於 2019-3-26 17:57

Wow, obviously "崩左"

If we need to use express service, we should take pics/video (at all angles) before sending for RMA.  To be honest, I would do so.

Indeed I would always deliver the item by myself (face to face), not using express service.