崩左,就邊間都唔會保,問題係要証明交出時定之後受損
之前冇影底,就口同鼻咬,冇人會認頭,不論廠家定用家

問題係你包好左, 完整無缺到代理手, 都難保其後被畜意破壞, 然後話無保.
我亦都唔係第一次做同樣既事, 偏偏今次出事. ...
ACKK 發表於 2019-3-26 17:57

人地問你有沒有包好, 點包好?
你就不要顧左右而言他
避重就輕
說包好左都沒有用

正常計代理都係同廠對數, 唔會為左唔想保一隻硬碟而專登破壞, 我就起碼換過30隻碟, 相信代理只會照規矩做事
咁問題就好大可能出係:
1. 樓主自己跌:  
    但估計樓主唔係一個咁既人, 做左衰野屈人唔成功仲周圍唱扮受害人
2. 快遞公司跌:
    最有可能, 但RMA過都知, 網頁已經千叮萬囑一定要包好包好再包好, 所以理論上應該係點跌都唔會有事
咁就奇了.....

正常計代理都係同廠對數, 唔會為左唔想保一隻硬碟而專登破壞, 我就起碼換過30隻碟, 相信代理只會照規矩做事 ...
Savio 發表於 2019-3-28 17:51

個角位食得咁應
我估樓主可能只是用個膠袋袋住給速遞  

樓主係咪以為塞報紙就叫包好呀?
包得唔好真係自己負責任啦

睇黎唔係單一事件,今時今日代理業界正在自我溫水煮娃

幾日前先有人嘈,雖然唔係同類事件,但如再睇埋更遠各牌子手機例如燒底板唔保,綜合去睇,心中有數

https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

正常計代理都係同廠對數, 唔會為左唔想保一隻硬碟而專登破壞, 我就起碼換過30隻碟, 相信代理只會照規矩做事
咁問題就好大可能出係:
1. 樓主自己跌:  
    但估計樓主唔係一個咁既人, 做左衰野屈人唔成功仲周圍唱扮受害人
2. 快遞公司跌:
    最有可能, 但RMA過都知, 網頁已經千叮萬囑一定要包好包好再包好, 所以理論上應該係點跌都唔會有事
咁就奇了.....
Savio 發表於 2019-3-28 17:51

Mostly like, point 2.  And I think OP did not pack the stuff as you mentioned, "包好包好再包好".  

Previously Xander sent me the T MG05 8TB using local express service (I bought it at price.com), they packed the hdd using carton box (their standard one), then using enough bubble wrap to pack the carton box, I think this is a kind of standard packing for fragile items.  Under such strong protection, the kind of "崩" should not happen!  

bubble wrap

"正常計代理都係同廠對數, 唔會為左唔想保一隻硬碟而專登破壞, 我就起碼換過30隻碟, 相信代理只會照規矩做事" ... Yes, as long as there is not obvious damage, RMA will always proceed.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

XXX 的不負責任手法已經比人鬧左好多年, 仲系咁多人貪平幫襯佢,
自找的仲有乜好講

以前試過 ATA 320G, 自己整爛左 PCB 上一個線圈, XanXXX都幫我換

XXX 的不負責任手法已經比人鬧左好多年, 仲系咁多人貪平幫襯佢,
自找的仲有乜好講

以前試過 ATA 320G, 自己整爛左 PCB 上一個線圈, XanXXX都幫我換
PCVR 發表於 2019-4-1 17:06

你自己整爛左個線圈, 人地唔當個人損壞而幫你換是人情, 唔幫你換係道理
最後都係個句, 「唔好將人情當隨便」