你自己整爛左個線圈, 人地唔當個人損壞而幫你換是人情, 唔幫你換係道理
最後都係個句, 「唔好將人情當隨 ...
fortresscar 發表於 2019-4-1 19:51

當然唔會啦, 只系想講 : 其他代理都好過 xxx, 點解要貪平小小去買 XXX

請問咩代理?

你自己整爛左個線圈, 人地唔當個人損壞而幫你換是人情, 唔幫你換係道理
最後都係個句, 「唔好將人情當隨 ...
fortresscar 發表於 2019-4-1 19:51

其實好代理唔會睇得 policy 咁盡。茶記都可以有招乎 。點解唔可以俾多D生意 招乎 好的茶記? 茶記服務都可以有質數。

件貨去到代理有少少問題佢地都可以唔整架啦,因為有花痕(其實買果時已經有)。

點解咁多人話香港代理PK 寧願自己RMA,即係根本有D 野 廠可以保,但香港有D巴士閉代理話唔得。但仲有一大班天才護航

VxT 我換過好多隻,次次都包得好好,未試過有事.如果樓主係包得唔好,俾人跌過,咁去到代理見到有明顯傷,唔保都好正常
如果有一間咁爛法都保,咁我以後都買佢d 碟了,想換hd , 跌兩下,又可以換新,反正有傷都換得,理得你.

其實 HDD 個殼好硬靜, 一睇就知係有人拿起隻 HDD 用隻角敲落石屎地上面先搞成咁

VST 轉晒做速遞果排好大反晌
但唔知點解過左半年就突然有一堆人讚 VST 好 OK

其實好代理唔會睇得 policy 咁盡。茶記都可以有招乎 。點解唔可以俾多D生意 招乎 好的茶記? 茶記服務都可 ...
melfigfu 發表於 2019-4-2 12:12

我只知有一堆自命天才的人睇得劉華的廣告多
真係以為顧客大哂是對的
正如前面都有ching都講左
代理都係send番廠整, 一手交一手, 對佢地來講冇必要難為個客
D客同代理的員工嘈, 服務時間拉長左又容易引起衝突, 難道不是成本?
佢地會執正來做, 好明顯就係之前遇過大奸狗蝕左大底,
於是以後咪執正做來保護自己囉, 最後禍及我地呢D無辜的用家
香港呢D害群之馬都不少
大半年前這裡不是有位天才的初級會員新買左個大電視定mon, 自己搬番屋企時整爆左個panel, 於是想賴瘋澤員工整爛, 結果比呢度有腦的chings細心分析之下, 即刻有人潛左水, 最好笑潛水前, 仲有一班所謂顧客永遠是對的天才出來撐佢
我記得好耐之前正都都試過外置死雞硬碟即時一換一服務, 結果比所謂的天才有心人利用搵著數, 最後好快就收左皮恢復舊制, 說明咩? 說明代理都想改善服務, 對代理來講, 請多個人來面對顧客都係成本, 而低質的顧客行為會讓大家受害

我只知有一堆自命天才的人睇得劉華的廣告多
真係以為顧客大哂是對的
正如前面都有ching都講左
代理都係se ...
fortresscar 發表於 2019-4-2 18:49

咁又唔係個個都係自己問題羅著數。之前 Ching 都係想發表下其他代理經驗。

其實做生意,間間公司都有自己生存方法,大代理有本錢可以好串都仲得,佢唔怕冇客冇代理做,細代理冇其他好處點給引消費者?

代理有得上門收件,但其實所有risk 都俾曬個客。雖然樓主case 好有可疑,但都有可能發生呢種事

自己試過買個小魚缸冇check ,點知上蓋玻璃原來係爆,我都冇番去換,因為錢唔多,同埋間店實話我自己整爛。

試個買計數機,點知display 入面有花痕,30 分鐘內番去換,點知間店問我點解攪到部機咁,我同佢講大佬,佢入面花,緊係出廠問題,佢好唔願意咁換一部俾我。

有時唔好咩都話西客,又劉華又咩。有D 野親身試過就會知自己中左招條氣會幾唔順。有時發生事可以好誇張。局外人未必知真相。

間代理接受上門收件,唔只 客要承受 risk, 代理都要預左會有客話自己件貨寄之前冇問題。之後幫佢宣傳。

唔好話我blame the victim , 有時真係要做多啲功夫, 例如之前師兄話影定相咁, 就係當出事個時, 都可以據理力爭。依家就算成個epc 撐你, 廠同代理依然當人為唔受理, 你都冇野可以做, 因為你點證明到Courier 定代理失手造成 ? 而代理只要死口話收到時已經外觀有損就已經將個波射去你到。

下次任何包件都要包實啲, 用拍拍紙包實就減少呢啲問題出現啦

今次就當買個教訓

又喺理想和現實的問題