[技術討論] 05係咪代表玩完?

睇過下人地話應該快d backup定資料,其實呢隻碟係專攻bt藝術片,唔知有咩方法可以盡量延長下佢既生命呢?

唔理,照用。

我有只年半前就c5,用到宜家都冇事。

唔理,照用。
chuyat 發表於 2019-4-4 12:02 PM

唉,計埋呢隻,個櫃桶依家收埋左四隻3 tb既HD,兩隻死雞一隻TOSHIBA............真係睇見就無奈,浪費金錢

同正常碟一齊用做備份,真係死左仲有備份。

睇過下人地話應該快d backup定資料,其實呢隻碟係專攻bt藝術片,唔知有咩方法可以盡量延長下佢既生命呢?
...
xxmartin 發表於 2019-4-4 11:59

隻碟開始甩磁粉先會開始有壞區,最好買新硬替換。

我幾時都話 Data 碟始終有一日會壞,最好用 VeraCrypt 加密,到突然開唔到要棄置都放心啲,比人執咗都唔怕入面啲檔案比人 Recover 到。

我有只年半前就c5,用到宜家都冇事。
chuyat 發表於 2019-4-4 12:04 PM

https://ithelp.ithome.com.tw/questions/10189587求其搵搵,都大把人係同我呢隻一樣,仲有無師兄呢隻toshiba健在?

c5 同05聞說壞既程度唔相同05好似大鑊d

c5 同05聞說壞既程度唔相同05好似大鑊d
xxmartin 發表於 2019-4-4 12:26

C5 係邏輯壞區數目,多數係不正常斷電所致,如果嗰啲磁區成功重新寫入數據會減返;
05 係實體壞區數目,代表嗰啲磁區試過重新寫入數據但都係失敗,所以用後備磁區 Remap 咗。

C5 係邏輯壞區數目,多數係不正常斷電所致,如果嗰啲磁區成功重新寫入數據會減返;
05 係實體壞區數目,代 ...
harryytm 發表於 2019-4-4 12:30 PM

大師,我會買過隻4tb backup定呢隻硬既料,不過,暫時都仲用到,無理由即刻收埋唔用,想問有無實際軟硬方法做d野,幫幫呢隻硬碟?

可以看整 smart info 嗎?