[操作疑難] 長插DOCKING 當外置硬碟得唔得?

屋企幾隻內置爆左

買隻DOCKING + 硬碟,     定買隻外置HD 好D?

(一定要長插)

屋企幾隻內置爆左

買隻DOCKING + 硬碟,     定買隻外置HD 好D?

(一定要長插) ...
yick 發表於 2019-4-9 22:57

我唔會咁做。 主要係散熱問題,

屋企幾隻內置爆左

(一定要長插) ...

長插建議你買現成外置hdd

點解唔得?
咪又係 usb interface,
試過响 notebook usb docking / usb removeable / esata / sata 3.5" 起機做 bootup & system disk,
一日用 10 幾個鍾。

外置更加唔好長插,大部分散熱好差

點解唔得?
咪又係 usb interface,
試過响 notebook usb docking / usb removeable / esata / sata 3.5 ...
cal22cal 發表於 2019-4-10 15:50

上次clone hdd , 連續著住6小時, 感覺好熱下. 個時仲係三月中同埋近窗囗有風吹入嚟!
如果伊家用我會加把風扇囉

自己有用 DOCKING + 5.5->3.5 TRAY,通常,兩隻 hd 相差15度,係機箱一來有風冷,二來成個箱都係金屬,散熱好d,DOCKING 通常過50度,我用個隻係膠,平放,方便換2.5/3.5,唔會有 FAN 散熱,抄完一百幾十Gb野之後過60度,試過加大量銀仔散熱,都係差幾度,之前個隻金屬冇FAN都係咁上下。

上次clone hdd , 連續著住6小時, 感覺好熱下. 個時仲係三月中同埋近窗囗有風吹入嚟!
如果伊家用我會加把風扇囉
rhino 發表於 2019-4-10 17:22

多謝資訊

屋企幾隻內置爆左

(一定要長插) ...

長插
DOCKING + 硬碟(硬碟有品質保證)+散熱都係無(不過可以自己加)
外置HD貴+無用+散熱都係無(點加唔到)+硬碟(硬碟無品質保證)

外置4TB HD多數900以上仲要垃圾級HD
DOCKING你可以自己買HD,如果用外置HD個種仲可以平一半
反正大家都係2年左右保

結論今時今日長插仲邊有人買外置HD,唔理價錢定保養各方面

有風扇DOCKING+內置硬碟