[教學] ssd速度問題

底板係asrock j5005 its

想知插sata3既ssd快d,定係插PCIe 2.0 x1既ssd快d

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

NVME 既 4K 快 D

想知插sata3既ssd快d,定係插PCIe 2.0 x1既ssd快d

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - And ...
dirtyman1984 發表於 2019-4-12 19:56

最大連續讀寫速度係sata3,
4k如果你唔係買中高檔的nvme, 未必快nvme好多
然後你粒u ssd識飛都應該冇咩大分別

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - And ...
dirtyman1984 發表於 2019-4-12 19:56

j5005

本來粒 u唔快

一般 sata ssd 夠用

換更費既 nvme ssd 都唔會快得幾多

唔太值得投資

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

因為我諗住裝周董,如果拎一個sata裝ssd做cache,噤就少一個位,所以先諗住用pcie裝m2ssd做cache,如果速度上真係慢既,我諗計劃要改變下

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

因為我諗住裝周董,如果拎一個sata裝ssd做cache,噤就少一個位,所以先諗住用pcie裝m2ssd做cache,如果速度上 ...
dirtyman1984 發表於 2019-4-12 22:59

不能說 os

要行兩隻 ssd 先可以同時加速讀同寫

單隻 ssd 只可以加速讀

不能說 os

要行兩隻 ssd 先可以同時加速讀同寫

單隻 ssd 只可以加速讀
kofz 發表於 2019-4-12 23:57

原來係噤,多謝提供意見,但我想知2隻ssd係行raid,定一個做,一個做寫,而且256一隻應該夠嗎?因為係行sata