[購買問題] 好耐無留意電腦野 買硬碟邊隻好 非ssd

真係好耐..........wd black重得唔得..........

1 2tb都ok

如果早兩晚問, 拍隔離 thread 隻 mybook 10T, 只係少 2T 但性價比勁高

如果早兩晚問, 拍隔離 thread 隻 mybook 10T, 只係少 2T 但性價比勁高
Miipp 發表於 2019-4-17 23:00

我以為樓主想買1或2tb

我以為樓主想買1或2tb
Fulham 發表於 2019-4-17 23:08

買 1T?

樓煮或 ching 是幾多年前穿越過來的?

如果講冇噉衰HDD, 或者可以留意東芝MG05 8TB.

如果是2.5寸 CMR或PMR, 留意1TB 只有WD有, SEAGATE只有500GB. SMR緩衝區最少要64MB.

普通儲野就幾乎咩野型號都得. 因為好多型號按用戶習慣, 大多偷工減料.

買 1T?

樓煮或 ching 是幾多年前穿越過來的?
Miipp 發表於 2019-4-17 23:10

容量其次........求效率

zyredt 發表於 2019-4-18 00:03

我這個因小朋友而還停留在2500k 年代的人答你, 現在1TB係講SSD的了 ,最平去到$7xx入手

回覆 6# zyredt

現在(2019)WD-Black-7200轉仍有生產的,最小是4T,讀寫速度不到250MB/s。
(補充,4T Black讀寫速度不到200MB/s ;6T Black讀寫速度不到250MB/s )
WD萬轉早已凋零,仍停倘在1T,讀寫速度不到200MB/s。

你要怎樣的效率?

如今的現實世界,安裝OS,用M2介面的SSD,讀寫速度超過2000MB/s。
儲存資料的,要安靜和低溫的傳統硬碟;市場上不再需要熱+吵,又不夠快的萬轉硬碟。

回覆  zyredt

現在(2019)WD-Black-7200轉仍有生產的,最小是4T,讀寫速度不到250MB/s。
WD萬轉早已凋零, ...
hellohihello 發表於 2019-4-18 02:09

你講咩???

講講下SATA HD做咩去左SAS HD..

zyredt 發表於 2019-4-18 00:03

HDD 不嬲容量越大越快