[保養相關] SSD 燒針腳 代理係咪一定唔收? (更新:有冇地方可以維修針腳)

用左條ANTEC既線插落COSAIR牛度用, 自動熄左機......
發覺隻SSD 有隻腳黑左......
係咪可以買過隻?

拆開睇到塊PCB好似冇事
淨係其中一隻腳燒左, 有冇地方可以維修 (新高登有冇)
隻SSD就唔值錢, 不過真係好新(WRITE都唔知有冇2TB), 又係MLC
小弟冇電子野相關知識, 一定要搵地方整

人為損壞 不保

via HKEPC Reader for Android

用左條ANTEC既線插落COSAIR牛度用, 自動熄左機......
係咪可以買過隻? ...
唔識電腦人 發表於 2019-6-17 16:32

antec 既乜野線 ?

antec 既乜野線 ?
觀星是答案 發表於 2019-6-17 17:41

maybe modular cable of power supply

while they have different pin definition

maybe modular cable of power supply

while they have different pin definition
anonymoushk 發表於 2019-6-17 22:08

無著火都算幾好彩

唔識電腦人 發表於 2019-6-17 04:32 PM

人為應該就唔收架喇
純粹八掛為深入了解燒針腳狀況,有冇圖?

anonymoushk 發表於 2019-6-17 22:08

EXACTLY, 唔會有其他原因,  事後我先醒覺....
插口係一模一樣, 先比佢陰到......

無著火都算幾好彩
觀星是答案 發表於 2019-6-17 22:50

冇影響主板或者其他野都算執番身彩
主板睇黎應該有短路保護, 曉自動熄機

人為應該就唔收架喇
純粹八掛為深入了解燒針腳狀況,有冇圖?
TH30 發表於 2019-6-17 23:39

比電個位其中一隻金色腳變左一大撻黑色野, 似係碳

唔識電腦人 發表於 2019-6-17 16:32

我都有用Silverstone牛線插antec牛,好彩無事用到

via HKEPC Reader for Android