[保養相關] WD 既 HD, 無單無盒, 有無得保?

有隻  WD Blue 既 HD, 行行下突然死左, 用 CrystaDiskInfo 開, 出 Caution: Current Pending Sector Count 係 1.
再用 WD 既 Data LifeGuard Diagnostics , Quick Test 都 Fail, 應該死得.

自己衰, 唔知幾時, 唔小心錯手掉哂電 D 單, 但上 WD 官網 check, 保到 06/06/2020, 仲有成年既.
唔知無單無盒有無得保?
新買既WD碟係 altech 既, 唔知呢隻係咪.  有無 ching 知道點樣可以 check 得番係邊間保既, 可以試下打去問.

補充多少少, 我既 HD 應該全部都係幫襯海鮮舫買既, 三年保計番應該係 2017年中買既, 唔知係咪應該同一間維修呢.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有隻  WD Blue 既 HD, 行行下突然死左, 用 CrystaDiskInfo 開, 出 Caution: Current Pending Sector Count  ...
Super169 發表於 2019-6-22 18:27

99% 係altech 保,你打電話去altech 講番個sn 號比佢聽就check 到
除左altech 另一可能係廣源行

99% 係altech 保,你打電話去altech 講番個sn 號比佢聽就check 到
除左altech 另一可能係廣源行 ...
winsel 發表於 2019-6-22 19:57

唔該 ching, 星期一打去問下先.

WD 好似唔止一間做保養

via HKEPC Reader for Android

有隻  WD Blue 既 HD, 行行下突然死左, 用 CrystaDiskInfo 開, 出 Caution: Current Pending Sector Count  ...
Super169 發表於 2019-6-22 18:27

altech無做WD

香港WD vst 建達 聯強

altech無做WD

zoin0000 發表於 2019-6-24 10:07

無做?  我新買既 WD HD 都係貼 Altech label 的.

altech無做WD
zoin0000 發表於 2019-6-24 10:07 AM

Also 廣源行 (for 2.5" type, RE4, Ultrastar......)

Also 廣源行 (for 2.5" type, RE4, Ultrastar......)
anon893 發表於 2019-6-24 19:43

係仲有佢,不過見到有時都唔想買.....好遠

係仲有佢,不過見到有時都唔想買.....好遠
zoin0000 發表於 2019-6-25 08:58

Yes,  搵到個盒, 係廣源行.
我係新界人, 佢個地址係柴灣.....
唔通要請半日假攞去?  如果唔係即日有得攞, 夾埋咪要請一日假. 仲貴過隻 HD.

Yes,  搵到個盒, 係廣源行.
我係新界人, 佢個地址係柴灣.....
唔通要請半日假攞去?  如果唔係即日有得攞 ...
Super169 發表於 2019-6-27 23:39

2.5有機會走2轉,打電話比SN問左佢先,同問可唔可以郵寄