[操作疑難] Hdd 電源控制器會對硬碟有害嗎?

淘寶有一啲控制hdd電源控制器,請問這些忽然 供/斷 電,對hdd,os等會有什麼影響嗎?

淘寶有一啲控制hdd電源控制器,請問這些忽然 供/斷 電,對hdd,os等會有什麼影響嗎?

...
ang 發表於 2019-8-1 10:04

未收磁頭就斷電一定無咁好,用指令控制硬碟可以做到相同保護硬碟效果。
smartctl x: -s standby,now

未收磁頭就斷電一定無咁好,用指令控制硬碟可以做到相同保護硬碟效果。
smartctl x: -s standby,now ...
harryytm 發表於 2019-8-1 12:47

唔該師兄

我用緊呢隻牌子四個位插PCl版 健康使用中
見到你個Post有D好笑 突然供/斷電?
你唔係唸住開住機去開關呀? 乜HDD都死啦

剛淘左一個,因為差不多一個月先用隻BD-R做backup燒碟,吾想成日插住電(吾知隻BD-R會吾會耐用D),
不過吾會係部PC用緊時開關,只有在PC關機時先會開關個電源制

剛淘左一個,因為差不多一個月先用隻BD-R做backup燒碟,吾想成日插住電(吾知隻BD-R會吾會耐用D),
不過吾會係 ...
Vincent2006 發表於 2019-8-3 12:47

請問師兄淘咗邊款

我用緊呢隻牌子四個位插PCl版 健康使用中
見到你個Post有D好笑 突然供/斷電?
你唔係唸住開住機去開關呀? 乜 ...
唔知幾時 發表於 2019-8-3 12:46

唔熟呀嘛,而家知啦

我幾鐘意呢隻開關 特别係部機唔止你一個用 可以隱藏HDD唔俾其他人知 或Backup時先開 平時熄左佢
比較鐘意4位多過6位開関 你底板得4Port 買6位泥做乜

請問師兄淘咗邊款
ang 發表於 2019-8-3 17:17

求其打"SATA硬盤電源控制器"就搵到好多,呢D低科技野,隻隻牌子都一樣,價錢大約3x人仔

...
ang 發表於 2019-8-1 10:04

幾錢?