想請教一下,有無得計幾多G嘅drive就要用幾多G Optane來加速呢?
另外如果底板有兩個M2槽,可否兩條Optan ...
petersoap 發表於 2019-8-5 22:09

用幾多G應該係代表cache幾多野, 無定
用2條等其他ching答

想請教一下,有無得計幾多G嘅drive就要用幾多G Optane來加速呢?
另外如果底板有兩個M2槽,可否兩條Optan ...
petersoap 發表於 2019-8-5 22:09

1. 冇睇, 睇使用習慣有幾多常用data
2. 唔得

直接用Optane SSD

我, 本身想裝optane 落部laptop...但裝之後寫incompatible hdd...未知點解決

而家仲有冇人仲用緊Intel Optane memory幫HDD 加速呢?

我有一個2TB HDD 存放資料,想考慮裝條Optane幫個HD ...
maxyeung 發表於 2019-8-2 12:32

2TB直接買SSHD仲好,唔洗煩Driver。

用幾多G應該係代表cache幾多野, 無定
用2條等其他ching答
kcthomlau 發表於 2019-8-5 23:30

Optane 會 Cache 嘅只會係 Random Read 嘅 Data,唔會 Cache 整個檔案,而讀取次數最少嘅 Data 會最先被取代。

而家仲有冇人仲用緊Intel Optane memory幫HDD 加速呢?

我有一個2TB HDD 存放資料,想考慮裝條Optane幫個HD ...
maxyeung 發表於 2019-8-2 12:32

有,我公司有2條Intel Optane memory 905P 480GB幫FILE SERVER加速
帶8個4TB組的 RAID + 2隻普通1TB SSD, 100個人同時DOMAIN 登入拎PROFILE 都完全無問題,
40個人一齊扯個爆1000M讀寫SERVER都冇問題,效果很好 不過價錢都好....
不過唔係用INTEL 果套,係用WINDOWS SERVER套分層檔案系統
(NVME CACHE->SSD 只寫入->HDD RAID 讀取+寫入 )

如果你講家用果隻Optane memory, 試過64gb 真係效果都ok,
但係32gb 16gb就係垃圾,但係64gb個價(實際58gb) 都夠你買隻1tb nvme
SIZE太細的SSD做CACHE 效果其實好一般, 而且唔係平, 建議買隻SSD 專門裝程式同GAME算數
你唔常讀的檔案, 容量太細就會成日清, 唔係CACHE狀態就係讀返你HDD

使用體驗最好自己覺得係MAC OS的fusion drive, 128GB+1TB HDD,
乜都唔洗理~又真係FEEL到快左好多(佢係OS層面做分層)
不過最近D新款得返32GB+1TB HDD, 要2TB先有128GB SSD CACHE

有,我公司有2條Intel Optane memory 905P 480GB幫FILE SERVER加速
帶8個4TB組的 RAID + 2隻普通1TB SSD,  ...
s84292 發表於 2019-8-8 20:37

雖然已有師兄說出OPTANE實際用途不大,已解小弟心中疑問,但睇埋閣下實戰經驗更加令小弟獲益良多,非常感謝!!!

雖然已有師兄說出OPTANE實際用途不大,已解小弟心中疑問,但睇埋閣下實戰經驗更加令小弟獲益良多, ...
maxyeung 發表於 2019-8-9 09:51

其實效果唔係唔好,只係對唔住佢個價錢

回覆 14# 諸葛亮

起碼B250 chipset 先支援