[技術討論] 而家仲有冇人仲用緊Intel Optane memory幫HDD 加速呢?

而家仲有冇人仲用緊Intel Optane memory幫HDD 加速呢?

我有一個2TB HDD 存放資料,想考慮裝條Optane幫個HDD加速,大家點睇?

加速有效既時候只係一直read住條optane, 直接買HKIVISION 2T SSD

而家仲有冇人仲用緊Intel Optane memory幫HDD 加速呢?

我有一個2TB HDD 存放資料,想考慮裝條Optane幫個HD ...
maxyeung 發表於 2019-8-2 12:32

有,用緊Optane 58GB + 4TB HDD做 data storage
    用落都ok唔錯

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SSD 咁平的年代點解重有人諗雞肋都不如的 optane

下!! Optane 58GB ??!! 一定要新蛋買吧?

我有一個2TB HDD 存放資料,想考慮裝條Optane幫個HD ...
maxyeung 發表於 2019-8-2 12:32

Nvme 平左咁多

而家冇乜意義

SSD 咁平的年代點解重有人諗雞肋都不如的 optane
Miipp 發表於 2019-8-3 08:56

即係64gb 版

逃佬大把

直接用 SSD 算啦
2T SSD 做特價個陣唔貴

直接用 SSD 算啦
2T SSD 做特價個陣唔貴
觀星是答案 發表於 2019-8-3 15:36

1T 已平到無朋友.

至於有乜 application 需要用 Optane 去 cache 2T 以上的 harddisk, 我就諗唔明. 大容量 burst seq read Optane 都做唔到乜效果.

加速有效既時候只係一直read住條optane, 直接買HKIVISION 2T SSD
kcthomlau 發表於 2019-8-3 00:31

想請教一下,有無得計幾多G嘅drive就要用幾多G Optane來加速呢?
另外如果底板有兩個M2槽,可否兩條Optane (同容量或不同容量) 合併使用呢?