[購買問題] TOSHIBA Enterprise HDD 12TB 一問

想問一下各位師兄,目前小弟家中已經有12個左右 2.5寸2TB的移動硬碟(用來儲存影片)
買回來的時候一隻大約799-1099不等

最近硬碟又滿了,今次打算不如直接買一個東芝3.5寸的12TB硬碟+外接盒用來儲存影片的

硬碟用途主要是儲存一些看過的影片,例如電影,電視劇之類的,
存進硬碟後,可能一年才拿來看一次吧,
請問我這個需求的話,適合買3.5寸的硬碟+外接盒嗎?

外接盒有推薦的嗎? 謝謝

USB 3.x 外置硬碟盒嘅傳輸速度已經足夠比硬碟用,而且而家大部份外置硬碟盒嘅係插入式,好似入錄影帶咁,唔需要工具就可以換硬碟。

我本身用開 2 個 Century 5 位嘅外置硬碟盒,24x7 長開,另外 Docking 我用開 Unitek,兩個牌子都非常滿意。

師兄,我同你一樣。由500G、1T到而家8T,十幾廿隻HD,唔知點好。
如果有錢,我會買Google Drive,上晒雲端堆填區,一了百了,但養住佢就超貴。
現在除咗買8T外,我有個5 bay嘅drive enclosure,一舊過裝5隻hard disk,無NAS功能,一個電源,插USB3,隨時加減,儲滿就移走做offline。

我的類似這樣,但是很舊的型號。

師兄,我同你一樣。由500G、1T到而家8T,十幾廿隻HD,唔知點好。
如果有錢,我會買Google Drive,上晒雲端 ...
iovoi 發表於 2019-8-9 17:46

請問一下師兄你,你存滿了的硬碟,你插走之後會點保存呀?
放防潮箱?資料再要用到就再插返黎用嗎?

請問一下師兄你,你存滿了的硬碟,你插走之後會點保存呀?
放防潮箱?資料再要用到就再插返黎用嗎? ...
harima 發表於 2019-8-9 09:53 PM

唔知點解,同一大細嘅HD,外置平過internal。所以我買嘅多數係外置3.5inch,所以一屋都係火牛!
唔用就做咗index後放喺書架疊高,乜嘢防潮都無。至於internal,我喺淘仔買咗啲膠盒,就咁放入去就算。
https://detail.tmall.com/item.ht ... p;skuId=33142733241

要注意舊硬碟無通電一段時間會瓜柴

我上年有30只500GB-3TB硬碟放入硬碟膠盒

半年後拎出來用

已發現一半以上已壞

回覆 6# lvlvlv
放半年壞一半...不至於吧。
會唔會係存放環境問題?

USB 3.x 外置硬碟盒嘅傳輸速度已經足夠比硬碟用,而且而家大部份外置硬碟盒嘅係插入式,好似入錄影帶咁,唔 ...
harryytm 發表於 2019-8-9 17:39

Ching 係咪用緊新款銀色獨立電開關隻5 bay?

Ching 係咪用緊新款銀色獨立電開關隻5 bay?
momolee 發表於 2019-8-10 19:20

一部新款黑色獨立電開關隻 5-bay,另一部係舊款 5-bay,兩部都係 Century。

一部新款,另一部係,兩部都係 Century。
harryytm 發表於 2019-8-11 01:22

我先前都睇中上面個部,旺電有間專賣裸族有好多款選擇,
不過新款個部成3 千好貴