[其他] 請教 Tohsiba 4TB hard disk

見呢度師兄推介 MG04ACA400E. 邊間代理好? (不要 Pro Link). Mong Kok 同 SSP 買都一樣嗎? 是否 5 年保? 我住沙田. thanks.

今日出去睇, 無哂MG04ACA400E, 就算有都係 3 年保. MG04ACA400N 就 5 年. 看來要買 MG04ACA400N  了

但 WD Ultrastar 0B36040 (former HGST) 只是貴 70 元. 邊隻好 D 呢?

今日出去睇, 無哂MG04ACA400E, 就算有都係 3 年保. MG04ACA400N 就 5 年. 看來要買 MG04ACA400N  了 ...
lemontea 發表於 2019-8-10 23:58

在下係馬交仔, 早前過來搵勻深水埗、旺角(無去灣仔)都唔見有呢隻, 最終反而馬交有!

建達5年保(估計到時保養需透過澳門賣家寄回港), MOP$899.

建議師兄買情願買6TB、8TB, 都唔好買N版, 除非你仲用緊win7或更舊系統, 咁就無計.

今日出去睇, 無哂MG04ACA400E, 就算有都係 3 年保. MG04ACA400N 就 5 年. 看來要買 MG04ACA400N  了 ...
lemontea 發表於 2019-8-10 23:58

MG04 E/N都係5年保,唔識唔好老點人, E係最新N係舊

見呢度師兄推介 MG04ACA400E. 邊間代理好? (不要 Pro Link). Mong Kok 同 SSP 買都一樣嗎? 是否 5 年保? 我 ...
lemontea 發表於 2019-8-9 17:49

有Xander, 港完行, Pro Link, A Level(之前係SSP但因為拆樓現在去左時信中心好似)

買E唔好買N, MG系全部5年保

現在間間都有whatapps問清楚先買都得

我週末先行完黃金。 間間鋪都冇E. 連上面馬交嘅朋友都話搵唔到。 另外兩間舖 都話E係三年保。

Updated 一下. 我剛打去廣源行問. 原來無論係E或是N都係五年保. 原來係深水埗啲屎忽sales老點我。 另外一個事實係 E已經幾個月冇返貨

Updated 一下. 我剛打去廣源行問. 原來無論係E或是N都係五年保. 原來係深水埗啲屎忽sales老點我。 另外一個 ...
lemontea 發表於 2019-8-12 12:38

Had used the 4TB N version for a year (in NAS as well as external hdd enclosure), no problem at all.  Then upgraded to MG05 8TB.  As per nowadays standard, it seems 4TB is a bit too small.  In addition, most of my Toshiba hdds are 廣源行 stock.

MG04 E/N都係5年保,唔識唔好老點人, E係最新N係舊
zoin0000 發表於 2019-8-12 09:55

E 是 Emulation 第一個字,意思是 4 KiB 模擬 512 Byte 磁區。
N 是 Native 第一個字,意思是原生 512 Byte 磁區。

因為 4 KiB 磁區所含數據多過 512 Byte 磁區,令其 ECC 糾錯能力好過原生 512 Byte 磁區,所以有 E 就買 E。